Банкер: Свиквайте с ниските лихви по депозитите

Важно е средствата от новия дълг да се харчат благоразумно, каза Левон Хампарцумян

"Свиквайте с ниските лихви по депозитите" - така в неделя бившият изп.-директор „УниКредит Булбанк” Левон Хампарцумян, който е и председател на Българския форум на бизнес лидерите коментира новината, че от няколко месеца насам две от най-големите по активи банки в България понижиха лихвите по депозитите си до 0%.

"Има едно изкривено разбиране от периода на предишната криза, когато имаше няколко банки, които даваха безумно високи депозити. И от самия факт, че имаш депозит можеше да изкараш сериозен доход. Това не е естествено. Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо, т.е. иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, да се развива след като може просто да сложи един депозит и да си живее от него, от проста лихва", мотивира се Хампарцумян пред бТВ.

“Естественото нещо е парите да не носят голям доход и дори да не могат да се справят всеки път с инфлацията, ако са на един прост депозит”, добави още той.

Банкерът обаче подчерта, че се надява нулевите и отрицателните лихви да са временно решение, защото “дългосрочно те също са вредни”.

На 8 септември стана ясно, че в най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк, например, стандартните срочни депозити в левове и евро са с лихва от 0.00%, независимо дали срочността им е 1, 3, 6, 12 или 24 месеца. Същото е олихвяването и по куп други спестовни продукти, временно спрени от продажба – депозит "Флекси", "Многофакторен влог", депозит "Фен", депозит "Девет месеца и половина" и др.

Според тарифата на банката поддържането на стандартна спестовна сметка в левове струва 2.50 лв. на месец, а в евро – 2 евро. Детската сметка, както и срочният депозит обаче са без такса.

Банка ДСК също не предлага никаква доходност на вложителите по подновените или новооткрити влогове за 1, 3, 6 или 12 месеца в левове, евро, британски лири и швейцарски франкове.

В третата по големина банка – ОББ, все още има влоговете за граждани са с минимална положителна доходност. В левове за срокове от 1 или 3 месеца тя е 0.01%, за срок от 6 месеца – 0.05%, а за 1 година – 0.08%. Депозит "Екстра" със сума от 10 000 лв. до 49 999 лв. пък предлага лихва от 0.1%.

Лихвите по кредитите засега без промяна

Засега не бива да очакваме ръст по лихвите на кредитите, но зависи от икономическата ситуация, каза още Левон Хампарцумян.

"Ако икономиката се влошава или има някакъв вид нестабилност дългосрочна, тогава бихме могли да очакваме повишаване на общия риск и съответно малко по-скъпи кредити", уточни експертът.

По отношение на спестяванията, той посъветва българите да не си държат "всички яйца в една кошница".

"Да не си харчим всички пари, т.е. да имаме някакви буфери и да правим разумно харчене. Не трябва обаче да спираме да харчим, защото животът не свършва, нашата икономика има нужда от тези, които могат да харчат, защото това създава работни места, създава ново богатство. Няма универсален съвет в това нещо, но е важно да бъдем благоразумни", каза още той.

Експертът добави, че заради пандемията се наблюдава нарастване на лошите кредити, но това е очаквано. Той припомни, че банките и в България и в Унгария са удължили мораториума върху плащане на кредитите.

"Това не означава всички да спрат да си плащат кредитите, но тези, които не могат, могат да поискат разсрочване и това нещо няма да се отрази регулативно върху капитала на банките по начина, по който беше преди кризата. Т.е. регулаторите също са увеличили възможностите на банките да бъдат гъвкави", добави Хампарцумян.

Експертът бе категоричен, че банките в този период на пандемия и възстановяване от нея ще играят положителна роля “на мрежа за дистрибуция и за разпределение на подкрепа”.

Важно е благоразумното харчене на парите от новия дълг

По повод новината от предходната седмица, че българското правителство изтегли външен дълг от 5 млрд. лв., Хампарцумян коментира, че е важно парите благоразумно да се харчат.

"Технически сме свършили хубава работа, важно е как ще се изхарчат парите. Засега те не са взети да се харчат, взети са да създават буфери в едно несигурно време. Как вече и за какво ще харчи държавата тези пари, това предстои да научим и евентуално да участваме като общество и експерти в благоразумното харчене. Ако тези пари, в този 30-годишен период се умножат два, три, пет, 10 пъти, изплащането им няма да е проблем", заключи той.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Фи
  Финансист
  3 0
  10:07, 21 сеп 2020
  През миналата година печалбата на банките в България е 1 милиард и 675 милиона лева, но очевидно им се вижда малко. Банките към настоящия момент са тъпкани с пари.През последните години печалбата им неизменно растеше. През миналата година печалбата на банките е 1 милиард 675 милиона лева. А все пак България не е чак толкова голям пазар. Това обаче очевидно не им стига и затова повечето банки у нас са си повишили разните такси и таксички, с които жулят клиентите си.

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини