България е върнала на Турция още един турски гражданин. МВР отрича да го е експулсирала

Не отговарят на истината твърдения, че МВР е експулсирало в Турция турския гражданин Селехаттин Юрюн (39 г.), съобщиха от вътрешното министерство по повод сигнал на евродепутата Иво Христов, че това се е случило.

След 9 месеца в български затвор на 18 септември служители на „Гранична полиция“ приложили мярка "връщане до страна на произход" на турския гражданин в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, пишат от МВР.

Процедурата по изпълнението ѝ е започнала на 2 септември, след като в МВР постъпило писмо от Министерството на правосъдието, Затвора в гр. София, с което министерството е уведомено, че Юрюн ще бъде освободен на 18 септември. Справка показала, че му е отказан статут на бежанец и е с наложена административна мярка „връщане до страна на произход“ от 18.12.2019 г., съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България.

В МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на Юрюн, пишат още от вътрешното министерство и допълват, че в резултат на това от ГД „Гранична полиция“ създали необходимата организация Юрюн да бъде изведен незабавно от границите на ЕС след освобождаването му от затвора.

След сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега от територията на България са били изведени 431 пребиваващи незаконно у нас.

Съобщението за Юрюн идва след няколко разследвания в български и чужди медии, в които се говори за сътрудничество на българските власти с администрацията на турския президент Ердоган. Според германския “Шпигел” премиерът Борисов е помагал на Анкара да преследва опонентите си, като е предавал привърженици на проповедника в изгнание Фетулах Гюлен.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ол
    Олег
    0 0
    12:27, 21 сеп 2020
    Борисов, затвора вече се затопля!
Последни новини