Онлайн обучение и за българските училища в чужбина

Българските неделни училища в чужбина ще имат възможност да учат онлайн при извънредни обстоятелства, както това е допустимо за училищата в страната, реши Министерският съвет по предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Учениците от училищата, които не предлагат електронно обучение, ще могат да се включват в друго неделно училище по електронен път. Учениците, които не учат присъствено, също ще получават удостоверения за проведеното обучение.

Намалява се минималният брой кандидат-студенти в група за подготовка по български език и литература, история и цивилизации и география и икономика от 10 на 5. В групите може да бъдат включвани както ученици във втори гимназиален етап (XI и XII клас) на средно образование в българско неделно училище в чужбина, така и в друго училище на територията на съответната държава.

Увеличава се и обхватът на хората, които биха могли да завършат два класа в българско неделно училище в рамките на една учебна година.

Предлагат се и разпоредби, чиято цел е повишаване на контрола и прозрачността при организиране на дейностите в БНУ и при разходване на държавните средства. Всяка година например ще се избира родителски съвет, който ще има конкретни задължения и правомощия.

Едно българско неделно училище може да организира обучение на няколко адреса, а целта на това е осигуряване на достатъчен достъп до обучение без създаване на предпоставки за нелоялна конкуренция между организациите, към които функционират училищата, разяснява в мотивите си министър Вълчев.

Промените са в отговор на новите реалности, свързани с инициативата за привличане и връщане в родината на българи, живеещи извън страната чрез осигуряването на възможности за подготовка на кандидат-студенти и за обучение (в т.ч. и електронно) на ученици в българските неделни училища в чужбина - допълва той.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ен
    Енукидзе
    0 0
    11:45, 23 сеп 2020
    Ами шофьорите строителите машинистите уличните четачи и още други почнат и те ОНЛАЙН кой ще строи кой ще кара таксита койще меси и продава хляб Хашлашка работа Не герберска работа
Последни новини