Инспектори по труда от Хасково в екшън ден за лов на работодатели в "сивия" сектор

Служителите от Хасковската инспекция по труда са били част от акцията днес за проверка на работодатели, използвали недеклариран труд, която се проведе в цялата страна.

Инспекциите са били насочени към бизнеса, при които през последните три години са установявани случаи на работа без трудов договор повече от един път.

С тази масирана проверка стартира за България Седмицата на действието, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд.

На територията на област Хасково са проверени 12 работодатели. Уст Три са засечените случая на работещи без трудов договор.

Контролът оказва дисциплиниращ ефект върху работодателите, тъй като рядко се установяват нови случаи на работа без трудов договор в предприятия, в които вече са били констатирани такива, коментират от ИТ.

Според анализа на експертите обаче се забелязва използването на други форми на недеклариран труд, като работа на пълен работен ден при договор на непълен, получаване на част от възнагражденията нерегламентирано, които са трудно доказуеми, особено без съдействието на работещите.

Инспекторите по труда напомнят отново, че при съгласие да поемат работа в „сивия“ сектор, наемниците губят и трудови, и осигурителни права. Те се лишават от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране.

Европейската кампания за деклариран труд се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите. Целта е бъдещи и настоящи работещи, както и работодатели, да бъдат информирани, основно чрез социалните мрежи, за правата, които им дава декларираният труд.

Инспекцията по труда организира и онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд. В информационната кампания сред учениците на територията на област Хасково се включиха ПМГ "Академик Боян Петканчин" - Хасково и ПЕГ "Д-р Иван Богоров" -  Димитровград.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

 • 1
  99
  999
  30 -5
  16:25, 24 сеп 2020
  Да идат по автосервизите. Масово не се плащат осигуровки и данъци.
  • До
   ДОСЕГА
   9 -1
   22:16, 24 сеп 2020
   Кора ли ми държаха инспекторите
 • 2
  Чу
  Чудо
  34 -1
  16:40, 24 сеп 2020
  Нищо не могат да правят на големите фирми неим стиска на мършите
 • 3
  Кр
  красю от сот и жп
  24 -1
  18:21, 24 сеп 2020
  А ся идете и в димитровград и проверете една охранителна фирма на бул.трети март и направо ще ахнете
 • 4
  Са
  само като пример
  15 -13
  18:37, 24 сеп 2020
  Когато работникът има много задължения и просрочени кредити, издръжка на дете и куп още плащания , по сметката му в дебитната карта не отива нищо. Тогава той самият отива при работодателя и му предлага да работи на ръка "КЕШ", дори има случаи когато на работника му плащат на ръка "ден за ден" , когато дойдат инспекторите той им се хили и казва "аз съм на гости на авери тука". На въпросът "Но ти работиш" ,той нагло отговаря - нищо подобно аз само в момента помогнах на приятеля си -.. Така че духайте супата разни контролни институции, щом ми бъркате в дебитната карта сега ми бръкнете в гащите между краката.
 • 5
  Em
  emo
  6 -7
  20:33, 24 сеп 2020
  ако е усигорен на реални 1400 ще взема 800 ако е на минимална 1400. РАБОТНИКА ИЗБИРА
 • 6
  Те
  Текстилна бобина
  16 -1
  20:35, 24 сеп 2020
  В Си енд Си текстайл Хасково редовно има хора без трудови договори а като ходите на проверки там те ги крият тези хора като ги извеждат през друга врата. Такда че там проверката трябвя да е мащабна с полиция че турчина Ергин се рави на ударен само и само да отърве кожата, а и довереното му куче Наско кво ли не прави за феса и задника му лиже.
 • 7
  Първо от големите фирми да почнат!
  По дебитната карта се превежда сума колкото е по класификатора за определена длъжност, а останалите в плик на ръка!
 • 8
  55
  55555
  6 -1
  21:57, 24 сеп 2020
  не авто сервизите а тези дето работят по гаражите и по селата около града . разни пожерникари воени, едимпат ние им плаияаме заплати втори пат са в сивия сектор
 • 9
  Ав
  Автосервиз
  2 -6
  22:25, 24 сеп 2020
  Автосервизите не плащали хаха ти сигурно роботиш в... Виж коментара
 • 10
  Ан
  Андрей
  2 0
  07:35, 25 сеп 2020
  Тези мафиотска системи с осигуровките е разрешено от бай кумонист и продължава до ден днешен
 • 11
  Ан
  Андрей
  4 -2
  07:41, 25 сеп 2020
  През куманизма работих в завод който работих като заварчик а бях назначен като монтьор за да не ти се плашта голама осигуровка ето от къде тръгнал системата
  • Уч
   Учител
   11 -1
   08:40, 25 сеп 2020
   Проблемите изначало тръгват от неграмотни хора каро вас с големи претенции.В написаното от вас почти няма дума без правописна грешка. Засрамете се.
 • 12
  ИТ
  И там
  14 0
  08:15, 25 сеп 2020
  И в училище Левски плачат за инспекцията по труда! Назначават се пълни некадърнички за заместник директорки! Критериите са - подлоги и подмазвачки, без никакви умения и компетенции! Прости магистралчички и рошли, от Любемец, Харманли и Димитровград. Или неграмотни начелни учителки!
 • 13
  От
  откъде идва проблема
  13 0
  11:20, 25 сеп 2020
  Държавата лъжи работодателите и работниците - те от своя страна се съюзяват и лъжат държавата, накрая всички остават прецакани - работникът не си върши както трябва работата, работодателят не плаща както трябва за свършената работа , а държавната хазна остава празна от укрити данъци и осигурителни вноски. Всички се правят на тарикати и накрая всички губят. САМО ТЕЗИ ДЕТО ЛАПАТ ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ ПЕЧЕЛЯТ, ЩОТО ЯКО КРАДАТ ОТ ОТПУСНАТИТЕ ПАРИ. АКТУВАТ ДЕЙНОСТИ, КОИТО НЕ СА ИЗВЪРШИЛИ. Така се разпадат и магистрали и пукат тръбопроводи и всичко друго дето е направено с к.....ра си.
 • 14
  Му
  му
  9 0
  22:04, 25 сеп 2020
  Тази Бостанджийка как ги намира толкоз тъпи кадри дето ги назначава! Всяка година си попълва армията от подлоги! Само че непрекъснато бягат. И тези дето трябва да са и "благодарни" - не я издържат. Поне два пъти е подменила колектива от как е директор тази Мръсница! Пфу - такова зло като нея няма в цялата област! Пък новите и заместник директорки - пълна скръб. Боси на акъл, боси на умения, само могат да лижат и мажат! Нищо друго не могат! Седят си по цял ден на дебелите задници и си въртят смотаните физиономия като че ли са някакъв фактор. Жадни за пост, власт и да имат титла! Ама за НИЩО НЕ СТАВАТ! Освен да лижат задника на Бостанджийката!
 • 15
  Ха
  Хах
  9 0
  17:12, 26 сеп 2020
  Вие лудите ли сте? Какви квалификации очаквате от Снегурочката бре! То това мозък няма! Не знае за какво става въпрос? На това рошавато и нещо готово да дадеш не може да разбере за какво е! Никакви умения не са му необходими, освен да лиже задника на "Слънцето". Докато то реди комплименти - има други да му вършат работата! Така се расте в кариерата - с пушене, подмазване и липса на умения!
 • 16
  Мо
  Мона ама не лиза
  8 0
  18:03, 26 сеп 2020
  Има едно училище в града - всичко му е на опаки. На документи може да е читаво, но иначе е най-отвратителното място за работа! Там болнични не се разрешават от Лудата Катерица - за нея всички симулират! А иначе тя като прави бал по един месец, сватба по един месец, като си гледа внучето, като ходи по чужбината или като отсъства по всякакви поводи може. Това, че тази е маниачка и не ходи на лекар или не се лекува - не значи че и другите хора нямат право на лечение! Но Лудата така е решила - никой няма право да боледува! И счетоводството няма болнични да оправя и заместващи учители няма да се търсят - да умират там всички на място. И да му мислят ако не са свежи и усмихнати - всички трябва да са любезни и да пърхат около Лудата Катерица иначе няма да се чувства комфортно жената! А въпросната инспекция по труда - мълчи като тъпа **** от мъжки род и прибира навярно по нещичко! Затова отгоре някой друг ще я накаже тази Катерица!
 • 17
  Ко
  Корупцията е пред вас
  7 0
  10:18, 27 сеп 2020
  Ало инспекцията по труда - кога ще влезете в училище Васил Левски. Там има фрапиращи нарушения! Директорката е неспособна на нормална комуникация - основните й методи са пулене и кряскане! Не може адекватно да преценява количеството работа. Обагодетелства финансово всички свои любимки, любимци и харманлийки! Спестява им работа и приема "благодарности"!
  Плаче за една продължителна проверка - за да и изкочат кирливите ризи!
 • 18
  Су
  Суза
  3 0
  15:20, 27 сеп 2020
  Ами какво може да се очаква от една ПХП - те всички мухли, добрали се по втория начин до постове са един дол дренки. От такива професионализъм, качества и морал не очаквайте! Не случайно са ПХП!
 • 19
  Ло
  лошо
  4 -1
  16:28, 27 сеп 2020
  За съжаление има чадър над тази горната директорка на училище! ДА не мислите, че хора не са се жалвали по институциите в Хасково. Онези продажници от РУО дигат раменете и викат - няма какво да направим. Ама да прибирахте парите не дигахте раменете! По другите институции - даже пръста си не мърдат. Страх ги е да идат дори на проверка при тази СЕЛЯНКА! Замазват и прибират подаденото! Само една сила отгоре може да я накаже тази простачка! Затова толкова хора я кълнат!
 • 20
  Он
  Онзи
  0 0
  13:57, 28 сеп 2020
  Термо-консулт идете там

Още новини

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
23 окт 2020
Последни новини