14 години по-късно: Хамилтън се насочва към рекорда за победи във Формула 1

5111 дни след поставянето на един от най-великите рекорди в историята на Формула 1 той е под заплаха. На 1 октомври 2006 г. Михаел Шумахер спечели 91-ата си и последна победа, според мнозина по това време постижение, което трудно ще бъде дори доближено.

Тоочно 13 години, 11 месеца и 27 дни по-късно Люис Хамилтън е на път да изравни рекорда на легендарния германец. Шесткратният световен шампион може да го постигне още в днешното състезание за Гран при на Русия на пистата в Сочи. 

"За мен да достигна до този момент е нереално. Никога не съм мислел, че ще говоря за подобно нещо", коментира Хамилтън след 90-ата си победа на пистата "Муджело".

Стартът в неделя ще бъде №260 в кариерата на британеца и той може да вземе победата. Шумахер достигна 91 успеха в 246 старта, като последният му успех беше в Китай.

Шансовете на Хамилтън в Сочи са големи, като дотук "Мерцедес" все още няма загуба на руската писта. Хамилтън спечели четири от проведените състезания на трасето. Въпреки това британецът е уверен, че предстоящото състезание ще бъде най-трудното за него.

Той ще стартира от полпозишън, но това не му дава голямо предимство. Пистата в Русия има най-голямото разстояние от стартовата решетка до първия завой, а ефектът на въздушната струя е много голям. Често третата позиция, от която стартира съотборникът му Валтери Ботас, е дори по-добра.

Освен това Хамилтън ще бъде с меки гуми, което при лош старт може да го постави в трудно положение по отношение на стратегията.

"Ще се нуждая от най-доброто от себе си, за да спечеля", коментира британецът.
 

Платформата за стрийминг услуги "Нетфликс", която снима трети сезон на поредицата за Формула 1, вече изпрати екип в Русия, който да следи Хамилтън през уикенда. Шефът на тима Тото Волф припомни, че миналата година тоова не е донесло успех.

"На "Хокенхайм" имаше екип с нас, който снимаше, чествахме 125 години "Мерцедес", но се провалихме, като направихме най-лошото си състезание", коментира Волф. "Дано този път отново епизодът да бъде интерен, а резултатът ни по-добър".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини