Празник на храм „Покров Богородичен“ ще бъде отбелязан за единайсти път в Смолян

Изображение 1 от 3

    Храм „Покров Богородичен“ в двора на Архиерейското наместничество в Смолян ще празнува и тази година. Вярващите ще почетат неговата покровителка и застъпница на града и Родопите Света Богородица. Храмовият празник ще започне в сряда в 18 часа с празнична Вечерня с Петохлебие. А в четвъртък – 1 октомври, от 9 часа архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната света божествена Литургия. С него в съслужие ще бъдат и свещеници от града. В 11 часа ще се отслужи празничният водосвет за здраве и благоденствие.

    На този ден се възпоменава и прославя чудното явяване на Света Богородица пред вярващите в църквата във Влахерна /предградие на Константинопол/ през 910 година, за да им даде знак, че ще бъдат спасени от варварско нашествие. Коленичила, дълго се молела, а после свалила покривалото си /покрова/ и го простряла над хората като защита.

    Нека заедно да благодарим на Божията майка за всичките милости към човечеството и молитвите ѝ за нашето спасение, призовават от Архиерейското наместничество в Смолян.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини