Чепеларе посрещна Капитан Петко войвода, хайдушките празници продължиха с народно веселие

    Чепеларци благодарят на Капитан Петко войвода, че ги е избавил от турско нападение още през 1878 година. За това свидетелства благодарствено писмо, изпратено от някогашните жители на Чепеларе. То беше прочетено на официалната церемония при откриването на
    Националните хайдушки празници "Капитан Петко войвода" в Чепеларе днес. Те се провеждат за поредна година, въпреки ковидепидемията и се посещават от десетки хора от цялата страна.
    "Днес тук ние - наследниците на родолюбивите чепеларци, пред паметника на капитан Петко войвода и в непосредствена близост до къщата, където се е помещавал щаба му, отново ще отдадем чест на един героичен живот, посветен на родината. С благодарността на народното признателно сърце, с извивките на красивата народна песен, Община Чепеларе организира Хайдушки празници", така водещата откри церемонията.
    В Чепеларе капитан Петко войвода се установява през август 1878 година, чули името на войводата от всички краища на Родопите, от Северна България се стичат хора и само един месец след появяването му в Чепеларе под неговото знаме се нареждат около 200 души, готови да бранят Средните Родопи от съсредоточения в Смолянско башибозук. През 1895 година отново идва капитан Петко войвода в Чепеларе, за да се види с неговите съратници родопчани. Тогава се среща с родопския книжовник и по-късно негов биограф Стою Шишков,
    който се намира по това време тук, като директор на чепеларското училище.
    На празника присъстваха много официални лица, жители на Чепеларе, гости. Сред тях бяха кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, народният представител д-р Даниела Дариткова, зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов, генерал-майор инж. Нонка Матева.
    Празничната програма започна с полагане на венци и цветя пред паменика на капитана.
    "За мен е чест, че сте тук, че сте дошли заедно да почетем паметта на незабравимия Петко войвода, защитника на Тракия и Родопите. Позволете ми да изразя почитта и благодарността си пред личността и делото на легендарния хайдушки войвода и революционер. В Чепеларе капитан Петко войвода идва след Берлинския конгрес, в тъмните времена, когато границите между Източна Румелия и Османската империя все още не са уточнени. Той и четата му остават тук по-малко от година, но жителите на Чепеларе и околните селища никога не ще го забравят. Само благодарение на него те запазват свободата си, която са получили през руско-турската освободителна война. Тази памет и тази благодарност проличават при повторното идване на капитана в нашия град през 1895 година, когато възторженото население го съпровожда с шествие, гайди, песни, по пътя му обратно към Пловдив. Тази памет и тази благодарност са живи и днес, когато сме се събрали тук 125 години по-късно. Наш дълг е да съхраним паметта за следващите поколения, а те за тези, след тях. Поклон пред защитника на Родопите. Честит празник!", каза в словото си кметът Боран Хаджиев.
    Депутатът д-р Даниела Дариткова благодари на чепеларци, че пазат паметта на тези, които са се борили, за да България днес което е, за да бъдат Родопите днес това, което са. "В България има повече от 22 паметника на капитан Петко войвода, в чужбина има паметници на капитан Петко войвода, на остров Ливингстън един от върховете е кръстен на капитан Петко войвода, много песни са изпяти за войводата, филми, книги, но най-важното е да се поддържа родовата памет. Затова подобни чествания са изключително важни и полезни, за да може да предадем на бъдните поколения това, което знаем и това което пазим и в
    умовете и сърцата си за делото на освободителите на България. Защото само така може да запазим българщината, тук в Рдопите, само така може да гарантираме, че щу пребъде България", каза Дариткова.
    Празниците започнаха с възстановка, пресъздаваща посрещането на капитан Петко войвода в Чепеларе и продължиха с изпълнения на фолклорни състави и народно веселие.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини