Порои и наводнения в Италия и Франция, има загинали и изчезнали

Двама души загинаха в Италия и най-малко 24-ма са изчезнали в Италия и Франция в резултат на проливни дъждове в планинския масив на Алпите, простиращ се и в двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Бурята първо премина през югоизточна Франция миналата нощ и после се развилня над северна Италия, причинявайки големи наводнения от двете страни на границата. Има разрушени мостове, блокирани пътища и редица откъснати населени места.

Пожарникар загина в Италия по време на спасителна операция в северния район Вал д'Аоста. Друго тяло бе намерено днес в провинция Верчели, след като мъж бе пометен от порой късно снощи.

Общо 16 души в Италия, сред които германски и френски туристи, се смятат за изчезнали. От тях 15 са пътници в коли във високопланинския проход Кол де Тенде в Алпите между Франция и Италия, съобщиха от службите за гражданска защита. Говорител на службите изрази предположение, че е изгубен телефонният контакт с тях, но за момента се смята, че те не са в непосредствена опасност.

Ситуацията в тунела на високопланинския проход се усложнява от факта, че френските спасители не могат да проникнат в него от френска страна поради нанесените от пороя поражения. Италиански пожарникари издирват хората от френската страна на прохода, предполагайки, че те са блокирани някъде.

Непрекъснатият пороен валеж през нощта достигна стойности, незапомнени от 1958 г. в северозападния италиански регион Пиемонте. За 24 часа там се изсипаха 630 л вода на квадратен метър, твърдят от Италианската агенция за гражданска защита. От френската страна на границата съобщават, че в някои части на планинския район около Ница за 12 ч са се изсипали около 500 л валежи на квадратен метър, колкото е почти средната годишна норма. Там са разрушени или тежко повредени над 100 къщи. 8 души се водят за изчезнали, включително и двама пожарникари, чиято кола е била отнесена от водната стихия, когато пътят се сринал по време на спасителна операция.

Френският президент Еманюел Макрон изрази благодарност на спасителите. В спасителните операции от двете страни участват стотици хора.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини