Семейство остана без дом и само с дрехите на гърба си след пожар в село Вълчан дол

Пожар унищожи напълно къщата и имуществото на семейство Христо и Ивет Стойчеви от село Вълчан дол, община Баните. Огънят пламнал през нощта на 8 октомври. Христо и Ивет били заспали и не усетили нищо. Съсед видял 4-5 метровите пламъци от плевнята и им звъннал по телефона, но те не отговорили. Повикал друга комшийка и с викове и звънене успяли да събудят семейството. През това време огънят вече обхванал къщата.
Подаден е сигнал в РУ-Мадан за пожара. Докато дойде пожарният екип от Баните в отдалеченото село Вълчан дол къщата била напълно изгоряла. Пламъците са унищожили и три селскостопански постройки. Стопаните успели да изведат повечето от животните, изгоряло е едно теле.
Равносметката на щетите: унищожени са къща, заедно с покъщнината и три селскостопански постройки с обща площ около 468кв.м., около 280кв.м. покривна конструкция, едно теле, един тон фураж, около 30 куб.м. дърва за огрев, домашно имущество. Спасени са четири сгради, намиращи се в непосредствена близост, около 80 дка смесена гора, 12 животни.
През нощта и през целия вчерашен ден е продължило гасенето. Участвали са три пожарни коли. По думите на шефа на пожарната в Смолян комисар Симеон Цървуланов огнеборците са били изключително затруднени от това, че до самата къща пътят е черен, а в село Вълчан дол няма хидранти. И докато едната пожарна кола гасяла, другата слизала да пълни вода. В гасенето са участвали и 20 жители на селото и четирима служители на ДГС с. Славейно.
Причината за пожара е в процес на изясняване. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при РУ-Мадан. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство.
От кметството в Давидково организират дарителска акция в помощ на пострадалото семейство.
Величка Петкова
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини