Правят лаборатория за ПСР-тестове в смолянската болница

Изображение 1 от 3

    Лаборатория за ПСР-тестове ще бъде направена и в Смолянската многопрофилна болница, обяви областният управител Недялко Славов на редовния брифинг на областния кризисен щаб. Решението е обсъдено със Съвета на директорите на болницата. Създаването на лаборатория вече е възможно, след като отпаднаха някои от завишените изисквания на Министерството на здравеопазването за лицензирането й. Сега е необходим само лекар-микробиолог и лаборанти с каквито болницата разполага, обясни директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев. Самото оборудване също е поевтиняло и ще струва към 30 хиляди лева, а ще се ползва помещение на територията на болницата.
    До решението за лаборатория се стигнало след анализ на ситуацията и предвид очертаващата се зима, когато ще е доста по-трудно пътуването на пробите до Националната референтна лаборатория в София. При наличието на лаборатория в Смолян резултатите няма да се бавят, а това ще е в помощ на лекарите, каза и областният управител. Той изрази надежда до началото на зимния сезон лабораторията вече да е факт.
    Висока степен на заболяемост от Ковид-19 за изминалата седмица отчетоха още от щаба. Новозаразените са 43 при 23 положителни предишната седмица. Това означава 87% седмичен ръст, каза директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. Така от началото на пандемията заразените в областта са общо 771, активните случаи към момента са 84, починалите са общо 40. На домашно лечение са 51, хоспитализирани в болнични заведения са 33-ма. 21 от тях се намират в областната болница в Смолян, 5-ма са на апаратно дишане. В болницата в Златоград в момента има 7 пациенти, в Мадан са 3-ма, в Девин - 2-ма.
    Смолянска област е на девето място в страната по брой заразени, а по брой позитивни спрямо населението продължава да е на второ място с 1 на 134 души.

    Величка Петкова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини