Легендарният козел Митко, който предвожда глутница

В нашата столица София, в нейния квартал "Младост" има една пустош на име "Въртопо". Някога голям парк, сега е запустяло и обрасло място в очакване да падне статутът му и да започне застрояване - между "Младост, "Дървеница" и "Малинова долина". Или поне такава е мълвата. Именно тук витае градската легенда за един подивял козел.

Той бил роден като домашно животни и бил наречен от стопанина си Митко. Но в един момент пръчът избрал свободата и хванал пътя. Скоро се прочул като тартор на бродещите там бездомни кучета. Те очевидно смятали "Въртопо" за своя територия и атакували преминаващите оттам. 

Един велосипедист даже се обадил на 112, след като бил нападнат. Мъжът отивал на работа, когато странната сбирщина го обградила. Защитил се с колелото си и не бил ухапан, но се наложило да дочака да дойдат да го отърват. Кучетата били с маркировка, сиреч кастрирани. С тях бил и рогатият Митко. Случката била толкова невероятна, че една телевизия отишла на място и даже успяла да го заснеме. Разговаряли и със собственика му.

"Това, че е различен от песовете, не им пречи да се обичат", коментира той приятелството на козела с кучетата. 

А преди две години пред друга телевизия собственикът разказва, че козелът Митко си имал и приятелка на име Снежка. "Едни лоши кучета и момчета обаче я убиха. Влезли в кошарата и я изяли. Оттогава Митко не иска да се прибира". След това козелът си намира нова приятелка на име Ришка и не се отделя от нея. Тя обаче е куче. 

Собственикът на козела искал да го закара в далечен град, където да живее сред 120 други кози, защото тормозел квартала и хората се опаквали. Не е ясно дали е успял. Днес Митко би трябвало е на 5 години и да кара 6-та. За последно е сниман до контейнери за боклук преди година.

"Въртопо" е една от териториите, предвидени да останат като "зелен клин" в София, но там също така са част от 5000-те частни имоти, които попадат в територии, предвидени за озеленяване. Така че се очертава неравна битка за смоковете, ръждивогушите ливадарчета, ливадните гущери, дивите перуники и другите живи твари там.

В очакване бетонът да завладее "Въртопо", в "Младост" се вълнуват от други неща. В социалните мрежи се обсъждат "архитектурните безобразия": "Скоро ще гледаме Витоша само на снимки. Отвсякъде изпружват врат новите хипертрофични мастодонти" и градския транспорт. Та козелът Митко и неговата глутница изглежда вече са по-скоро мил и носталгичен спомен, градска легенда от предбетонови времена.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини