Еврокомисията поиска държавите бързо да се подготвят за ваксиниране на най-уязвимите

Еврокомисията призова държавите в блока да се подготвят със стратегии за момента, когато ще са налични ваксините срещу COVID-19. В съобщение на комисията се казва, че тя "предприема действия, за да гарантира, че навсякъде в Европа ще има достъп до безопасни ваксини" и "насърчава възприемането на координиран подход за стратегии за ваксиниране при внедряване на ваксините".

"В съответствие с представената на 17 юни Стратегия на ЕС за ваксините Европейската комисия и държавите членки осигуряват производството на ваксини срещу COVID-19 посредством предварителни споразумения за закупуване с производители на ваксини в Европа. Всяка ваксина ще трябва да бъде разрешена от Европейската агенция по лекарствата съгласно обичайните стандарти за безопасност и ефикасност. Сега държавите членки следва да започнат да подготвят обща стратегия за ваксиниране при внедряване на ваксините," продължава съобщението.

Какво се очаква от държавите

Държавите членки следва да осигурят наред с другото:

- капацитет на отговарящите за ваксинирането служби за доставяне на ваксини срещу COVID-19, включително наличие на квалифициран персонал, както и на медицинско оборудване и лични предпазни средства;

- лесен достъп до ваксините на приемливи цени за целевите групи от населението;

- внедряване на ваксини с различни характеристики и изисквания за съхранение и транспортиране, по-специално по отношение на хладилната верига и капацитета за транспортиране в хладилни превозни средства и за съхранение;

- ясна комуникация относно ползите, рисковете и значението на ваксините срещу COVID-19,
за да се изгради обществено доверие в тях.

Приоритетните групи според Брюксел - най-уязвимите

Всички държави членки ще получат едновременно достъп до ваксините срещу COVID-19 въз
основа на числеността на населението си. По време на началните етапи на внедряване и преди да бъде постигнат висок темп на производство, общият брой на дозите ваксини ще бъде ограничен. Поради това комисията дава примери за неподредени по важност приоритетни групи, които да бъдат взети предвид от държавите тогава, когато бъдат налични ваксини срещу COVID-19. Сред тях са:

- работниците в лечебни заведения и заведения за дългосрочни грижи;
- лицата на възраст над 60 години;
- лицата, които са особено изложени на риск поради здравословното си състояние;
- работниците от критично значение;
- лицата, при които не е възможно физическо дистанциране;
- групите в по-неравностойно социално-икономическо положение.

"Времето ни притиска"

В очакване на пристигането на одобрени ваксини срещу COVID-19 и с цел успоредно с това се гарантира запазване на други основни услуги и програми за здравни грижи и за обществено здравеопазване, ЕС трябва да продължи да ограничава предаването на вируса. Това може да се постигне, като се защитят уязвимите групи и се следи гражданите да спазват мерките в областта на общественото здраве. Дотогава, а твърде вероятно и по време на първоначалните фази на въвеждане на ваксинирането, нефармацевтичните интервенции (като например физическо дистанциране, затваряне на обществени места и приспособяване на работната среда) ще продължат да бъдат основните инструменти в областта на общественото здравеопазване, използвани за контрол и управление на разпространението на COVID-19.

Докато Европа се учи как да съжителства с пандемията, разработването и бързото внедряване в световен мащаб на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 остават съществени елементи в действията за намиране на окончателно решение на кризата, засягаща общественото здраве, обяснява комисията. "Работихме усилено за сключване на споразумения с фармацевтичните дружества и обезпечаване на дози от бъдещи ваксини," казва председателят ѝ Урсула фон дер Лайен. "Сега трябва да гарантираме, че ще бъдем напълно готови да внедрим ваксината, когато тя бъде намерена. С нашата стратегия за ваксиниране помагаме на държавите от ЕС да подготвят своите кампании за ваксиниране: кой да бъде ваксиниран най-напред, как да се осигури справедливо разпределение на ваксините и как да се предпазят най-уязвимите хора. Ако искаме ваксинирането да се увенчае с успех, трябва да се подготвим сега."

"С голямо безпокойство наблюдавам все по-бързото нарастване на нивата на заразяване навсякъде в ЕС," казва Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните. "Времето ни притиска - за всички следва да е най-важен приоритет да се направи необходимото за избягване на опустошителните последици от повсеместно въвеждане на ограничителни мерки. И трябва да се подготвим за следващите стъпки."

“Ваксината няма да бъде магическо решение, но ще играе централна роля за спасяването на човешки животи и за ограничаване на пандемията. И когато и ако бъде намерена безопасна и ефикасна ваксина, трябва да сме готови да я внедрим възможно най-бързо, като изградим у гражданите доверие в нейната безопасност и ефикасност. Ваксините няма да спасят човешки животи, но ваксинирането ще го направи”, заяви Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Би
    бил гея е
    1 0
    22:43, 15 окт 2020
    долна американска ма- сти .я
Последни новини