БАБХ чу Жан-Клод Ван Дам, връща малката чихуахуа Рая в България

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще приеме връщането у нас от Норвегия на кученцето чихуахуа Рая, съобщиха от БАБХ. 

Вчера екшън звездата Жан-Клод Ван Дам алармира за съдбата на животинчето и помоли БАБХ да го спаси. 

"Много съм разстроен. Моля ви, България! Българската агенция по безопасност на храните! Направил съм толкова много филми във вашата страна, изхарчили сме милиони долари за туризъм и работни места. Обичам България и вие знаете това, затова ви моля, за моя рожден ден, за рождения ден на дъщеря ми Българската агенция по безопасност на храните да промени решението си, моля ви, приятели, ще бъда безкрайно благодарен. Не може да позволим тази малка чихуахуа да бъде убита! Това е лош знак за бъдещето!", заяви актьорът и призовава милионите си фенове по целия свят да подкрепят петицията за спасяване на животинчето и то да се прибере от Осло в "страхотната страна България". 

При пристигането на кучето в страната, ще бъдат извършени допълнителни изследвания, които да удостоверят здравния му статус, след което ще бъдат предприети действия по предаването му на отзовалите се желаещи да го осиновят в София, информираха днес от Агенцията. 

Рая е продадена от българи на норвежци, а апелът на Ван Дам, публикуван от Дарик, е довел до светкавична реакция на земеделския министър Десислава Танева и депутатката Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

По информация на Явор Гечев от "Четири лапи" - става въпрос за нередовни документи, издадени на животното от наш ветеринар от Тервел, откъдето са продавачите и където му е издаден паспорт и поставен микрочип. С Гечев са се свързали купувачите от Норвегия.

"Кученцето е изведено от България в Норвегия на 9 септември, а продадено на 20-ти", уточни Гечев. Продавачите са сънародници от Тервел, които живеят в Норвегия. На 21 септември норвежките лекари поставят ваксини, но се разбира за фалшивите документи и се свързват с българските власти. 

"Нашият ветеринар не е въвел данните от поставения микрочип и паспорта в системата на БАБХ, което е основният пропуск и което е усъмнило норвежките власти. Те се свързват с БАБХ, откъдето им потвърждават, че данните не са въведени. Ако има изобщо някаква вина на БАБХ в случая, то тя е в занижения контрол. Това е масова практика - при чипиране и издаване на паспорт ветеринарните лекари да не въвеждат данните в системата на БАБХ", обяснява Гечев, цитиран от Дарик. По думите му може би съществува такава схема и трябва да се намеси прокуратурата. 

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини