Кристалина Георгиева: България минава сравнително леко през икономическата криза, предизвикана от пандемията

България минава сравнително леко през икономическата криза, предизвикана от пандемията - за тази година Международният валутен фонд очаква спад от 4 процента на икономиката ни и ръст от 4,1 на сто през 2021 година. Това каза пред български журналисти Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

Във видеовръзка между Вашингтон и София Кристалина Георгиева посочи, че вече е нужна гъвкавост във фискалната подкрепа - досега тя беше универсална за всички, но трябва да се мисли за пренасочване към секторите, където ще има най-голяма полза. Помощта може се насочи към работещите хора, а тези с ниска квалификация да получат подкрепа за получаване на нови знания и възможности, а това ще стане само с инвестиции, посочи Георгиева.

Тя заяви, че в бъдеще не очаква мерки от страна на държавите, които да доведат до затваряне на икономиката, макар и това да не е изключено, ако пандемията се превърне в катастрофален риск за хората. Ако не допуснем това, затварянето ще е частично. С тестове и изолация можем да се опазим от най-лошия вариант на втората вълна, посочи тя. Ваксинирането срещу грип ще ограничи риска за здравната система. Ние вече знаем какво и как да се прави и можем да овладеем втората вълна на епидемията. Очаквам категорична победа над епидемията на основата на ваксини. Девет трилиона долара ще има повече световната икономика до 2025 година, ако приложим по-бързо ваксините навсякъде по-света, каза Георгиева.

България предприе сериозни мерки за справяне с пандемията и икономическата криза след нея, но може да направи повече. ЕС е лидер в координираните действия за преструктуриране на икономиката, каза още изпълняващият директор на МВФ. Тя посочи, че е нужно да мислим за света сред пандемията, за икономика на 21- век - по-устойчива, дигитална и "зелена".

Без решителни мерки след пандемията неравенството в обществото ще се увеличи, посочи Георгиева. За да се възстановим от кризата, ще са ни нужни фискални ресурси и по-справедливо ориентирана към бъдещето данъчна политика. Можем да стимулираме растежа с пропорционално данъчно облагане, каза Георгиева. Пандемията не удря еднакво - има сектори, които печелят от нея и те не само могат, но и трябва да участват в подкрепата на губещите сектори, посочи Кристалина Георгиева.

Влизането в Еврозоната е логична стъпка за България и е хубаво да имаме глас при вземането на решенията в ЕЦБ. Важно е да имаме допълнителната подкрепа и да разчитаме на капацитета на Еврозоната, каза Кристалина Георгиева. Говорим не само за повече пари в държавата, но и за това как се харчат тези пари. Нужно е да работим от двете страни на ползването на събраните пари - за повишаване на приходите и подобряване на качеството на тяхното използване. "Ако дръпнем шалтера на фискалната подкрепа", ще има масови фалити и безработица, каза Георгиева. За да не се стига до депресия, препоръчваме подкрепа на фирмите и на домакинствата, каза тя. Нека обаче "да пазим квитанциите" и да сме отговорни как се харчат парите на данъкоплатците - да има висока отчетност и отговорност. "Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече - не може обаче да има фискална подкрепа завинаги и за всички", каза Кристалина Георгиева. В първите месеци не можехме да правим преценки кой да бъде подкрепен, но сега можем да се насочим към работещите хора. Трябва да се мисли как да се върнем към фискалната дисциплина и да си върнем баланса на приходите и разходите, добави тя.

За щастие ниските и дори отрицателни банкови лихвени проценти ни помагат да теглим заеми. Но след финансовата криза през 2008 година си взехме поука, банковата система е стабилна, но трябва да се внимава, посочи Георгиева.

Нужно е бюджетът на България за 2021 година да ориентира икономиката към възстановяване и да ни опази от дългосрочните негативи на кризата. Ефективността на образованието е приоритет за нашата страна, защото ще рефлектира върху производителността на труда по-късно, посочи тя. Може да продължи подкрепата на някои сектори на икономиката, като например този на услугите, но е важно да се знае, че част от тези сектори не бяха на много стабилна основа, за да ги държим дълго на изкуствено дишане. Важно и да се мисли за хората, които са най-сериозно пострадали от тази криза и това са изпадащите от пазара на труда, каза Георгиева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ха
  Хаха
  2 0
  12:15, 19 окт 2020
  Ами ние нямаме икономика, държавата се крепи на парите от българите в чужбина и евтофондовете
 • 2
  Пи
  Питки заспала гнусна
  2 0
  19:30, 19 окт 2020
  В България се извършва геноцид

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
26 ное 2020
Последни новини