Сачева: Държавата няма пари за преизчисляване на пенсиите догодина

През следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Това заяви социалният министър Деница Сачева, преди да влезе на Надзорен съвет на НОИ за приемане на проектозакона на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

Сачева обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на сто от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел.

"Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос", добави ресорният министър.

Председателят на Надзорния съвет Стефан Василев от квотата на работодателите обяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата с аргумента, че минималната пенсия от 300 лева демотивира. По думите му "няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време, ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали".

Междувременно Надзорният съвет на НОИ прие проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

Членовете му подкрепиха с мнозинство предложенията. Предстои съгласуването на проектозакона на НОИ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    3,
    3,14
    11 -1
    18:43, 20 окт 2020
    Абе,момиче,за крадене имате пари,а да дадете на бедните ,няма!Не за затвор,а за разстрел сте цялата пасмина,начело с вожда ви!!!
  • 2
    9 -1
    19:06, 20 окт 2020
    Простата πyткa лаеше преди години срещу ГЕРБ, а сега смуче пишкaтa на банкянският крадец.
    • То
      Точно така
      5 0
      22:09, 20 окт 2020
      Нямало пари за преизчисляване,а сега хвърлят на пенсионерите по някой лев да им гласуват.Как става този номер,Деницо.Преди време беше срещу Бойко,сега нещо си го полюбила.Колко ти плати?Затова ти казват истини хората,а те не са балами
  • 3
    Вл
    Влюбен
    5 0
    04:16, 21 окт 2020
    Ей алчността е голямо нещо . това недорорузумение на природата още ли е министър. Преди време плюеше царя слънце под път и над път . явно много се е уяла същата като онува мекотело томата меката китка
  • 4
    Ра
    Радост
    3 0
    09:41, 21 окт 2020
    Политиците са без човещина.Човещината е милост,съпричастност,състрадание,благородство,всеотдайност, но не към себе си ,а към ближния.Обичай ближния като себе си./Мат.22,39/
  • 5
    Да
    Дамян
    0 0
    15:12, 21 окт 2020
    И след като " пенсията все пак е функция на осигурителния принос" , защо вдигате пенсиите на тези с най-малък осигурителен принос 5 пъти повече от останалите.Защото ниските пенсии ще получат 25 процента увеличение , а останалите - 5 процента.Сачева спря да говори за справедливост , а патриотите са се покрили , но са хванали Борисов за топките и докато не изпълни тяхното обещание за 300 лева минимална пенсия , няма пускане.Всички бивши социални министри и работодателите са против това изкривяване на пенсионния модел, Сачева ,Симеонов и Каракачанов ли са най-умните.
Последни новини