Сачева: Държавата няма пари за преизчисляване на пенсиите догодина

През следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Това заяви социалният министър Деница Сачева, преди да влезе на Надзорен съвет на НОИ за приемане на проектозакона на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

Сачева обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на сто от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел.

"Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос", добави ресорният министър.

Председателят на Надзорния съвет Стефан Василев от квотата на работодателите обяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата с аргумента, че минималната пенсия от 300 лева демотивира. По думите му "няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време, ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали".

Междувременно Надзорният съвет на НОИ прие проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

Членовете му подкрепиха с мнозинство предложенията. Предстои съгласуването на проектозакона на НОИ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  3,
  3,14
  11 -1
  18:43, 20 окт 2020
  Абе,момиче,за крадене имате пари,а да дадете на бедните ,няма!Не за затвор,а за разстрел сте цялата пасмина,начело с вожда ви!!!
 • 2
  9 -1
  19:06, 20 окт 2020
  Простата πyткa лаеше преди години срещу ГЕРБ, а сега смуче пишкaтa на банкянският крадец.
  • То
   Точно така
   5 0
   22:09, 20 окт 2020
   Нямало пари за преизчисляване,а сега хвърлят на пенсионерите по някой лев да им гласуват.Как става този номер,Деницо.Преди време беше срещу Бойко,сега нещо си го полюбила.Колко ти плати?Затова ти казват истини хората,а те не са балами
 • 3
  Вл
  Влюбен
  5 0
  04:16, 21 окт 2020
  Ей алчността е голямо нещо . това недорорузумение на природата още ли е министър. Преди време плюеше царя слънце под път и над път . явно много се е уяла същата като онува мекотело томата меката китка
 • 4
  Ра
  Радост
  3 0
  09:41, 21 окт 2020
  Политиците са без човещина.Човещината е милост,съпричастност,състрадание,благородство,всеотдайност, но не към себе си ,а към ближния.Обичай ближния като себе си./Мат.22,39/
 • 5
  Да
  Дамян
  0 0
  15:12, 21 окт 2020
  И след като " пенсията все пак е функция на осигурителния принос" , защо вдигате пенсиите на тези с най-малък осигурителен принос 5 пъти повече от останалите.Защото ниските пенсии ще получат 25 процента увеличение , а останалите - 5 процента.Сачева спря да говори за справедливост , а патриотите са се покрили , но са хванали Борисов за топките и докато не изпълни тяхното обещание за 300 лева минимална пенсия , няма пускане.Всички бивши социални министри и работодателите са против това изкривяване на пенсионния модел, Сачева ,Симеонов и Каракачанов ли са най-умните.

Още новини

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
30 ное 2020
Последни новини