Скок на персоналните кодове и електронните подписи за плащане на данъци

Значителен ръст в издадените персонални идентификационни кодове и потвърждаването на класифицирани електронни подписи, отбелязват от НАП в Хасково.

Над два пъти са повече издадените през второто тримесечие персонални кодове в сравнение с първите три месеца на година, три пъти е повишен броят на електронните подписи.

Ако през първото тримесечие на годината връчените на клиенти ПИК са били 2104, а активизираните електронни подписи 2657, то след края на третото тримесечие на 2020 г. броят им е вече съответно 5465 персонални кодове и 6139 е-подписа, уточняват от офиса на НАП в Хасково.

А обяснението за интереса е, че той до голяма степен се дължи на осъзнатото удобство и безопасност от страна на клиентите на НАП да подават декларации и правят справки дистанционно чрез интернет в условията на COVID-19.

Персоналният идентификационен код, който е напълно безплатен, се издава за броени минути в който и да е офис на приходната администрация. Той позволява деклариране на данъци и осигуровки, както и редица справочни услуги без посещение на място в НАП и независимо от нейното работно време – 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието. С ПИК на НАП могат да се ползват както е-услугите на Агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Национална здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието.

За още по-голямо улеснение на гражданите, в извънредната епидемична обстановка, НАП осигури възможността ПИК да се заяви предварително на Информационния телефон 0700 18 700 или на имейл: infocenter@nra.bg . Необходимо е потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който да получи ПИК.След обработване на заявката, от съответния офис на Агенцията се свързват с потребителя, за да уточнят дата и час на връчване на кода.

От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини