Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион

Изображение 1 от 6
    Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина.
    Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Иван Марински. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе началникът на Държавния архив в Смолян Милка Матушева. Тя проследи хода на Балканската война през 1912 г., като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи полк.Серафимов остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. 95 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. С тяхната кръв е напоена земята на върха. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои, а някогашното село Аламидере носи с гордост името на полк. Серафимов.
    Признателните родопчани през 1932 г. поемат инициативата за събиране на волни пожертвования за издигане на паметник на падналите герои в Балканската война. През същата година е направена и първата копка, на която присъства полк. Владимир Серафимов, а на 12 август 1934 г паметникът е тържествено осветен, но за съжаление тогава полковникът вече не е сред живите. Сега на кота 1311 извисява снага величествен паметник на признателността към безпримерния героизъм и жертвите на 21-ви Средногорски полк за свободата на родопчани, посочи в словото си Матушева.
    Тя подчерта, че последващите бойни действия на полка показват и доказват достойнствата на средногорци и на техния командир полк. Владимир Серафимов, чийто характер съчетава безспорните качества на талантлив офицер и пълководец.
    Днес, когато отново се прекланяме пред подвига на средногорци, донесли свободата на Родопите и на нашия град, нека сведем глави и отдадем почит на всички онези българи, които преди 108 години дадоха живота си, защото вярваха, че България си заслужава. Поклон пред силата на волята на тези смели воини, които без колебание отдадоха себе си в името на нашата свобода.
    Пред подвига на героите се поклониха кметът Николай Мелемон, областният управител Недялко Славов, заместникът му Адриан Петров, председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, депутатът Дора Янкова, секретарят Момчил Николов, началникът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацарова, представители от Министерството на отбраната, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици.
    Бяха поднесени венци и цветя пред паметника –костница в знак на признателност към героите, донесли на щиковете си Свободата на Родопите.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини