Нова теория за съзнанието - енергийното поле на мозъка

Електромагнитната енергия позволява на материята на мозъка да създава нашето съзнание и способността ни да осъзнаваме и мислим, според нова теория, разработена от професор Джонджо Макфадън от университета в Съри.

В публикуваната теория в списание Neuroscience of Consciousness, професор Макфадън твърди, че съзнанието всъщност е енергийното поле на мозъка. Тази теория може да проправи пътя към развитието на съзнателен ИИ и роботи, които осъзнават и имат способността да мислят, да се превърнат в реалност.

Ранните теории за това какво е нашето съзнание и как то възниква, клонят към свръхестественото, предполагайки, че хората и вероятно други животни притежават нематериална душа, която дава самоосъзнаване, мисъл и свободна воля - способности, които липсват на неживите предмети. Повечето учени днес отхвърлят този възглед, известен като дуализъм, за да възприемат "монистичен" възглед за съзнанието, генерирано от самия мозък и неговата мрежа от милиарди нерви. За разлика от това, Макфадън предлага научна форма на дуализъм, основана на материя и енергия, а не материя и душа.

Теорията се основава на научен факт - когато невроните в мозъка и нервната система се активират, те не само изпращат познатия електрически сигнал надолу по нервните влакна, но излъчват и импулс на електромагнитна енергия в околната тъкан. Подобна енергия обикновено се пренебрегва, но тя носи същата информация като нервните сигнали, но като нематериална енергийна вълна, а не като поток от атоми във и извън нервите.

Това електромагнитно поле е добре познато и рутинно се открива чрез техники за сканиране на мозъка като електроенцефалограма (ЕЕГ) и магнитоенцефалография (МЕГ), но преди това е отхвърлено като неотносимо към функциите на мозъка. Вместо това Макфадън предлага, че богатото на информация електромагнитно поле на мозъка всъщност е седалището на съзнанието, движещо "свободната воля" и доброволните действия. Тази нова теория обяснява и защо, въпреки огромната им сложност и свръхбърза работа, днешните компютри не са проявили и най-малка искра на съзнание. С правилното техническо развитие обаче роботи, които са осъзнати и могат да мислят за себе си, биха могли да се превърнат в реалност.

Макфадън, професор по молекулярна генетика и директор на докторантския център по квантова биология в Университета в Съри, казва: "Как мозъчната материя осъзнава и успява да мисли е загадка, по която разсъждават философи, теолози, мистици и обикновени хора в продължение на хилядолетия. Вярвам, че тази загадка вече е разрешена и че съзнанието е опитът на нервите, включени в самогенерираното от мозъка електромагнитно поле, да управляват - това, което наричаме "свободна воля" и наши доброволни действия."

Johnjoe McFadden. Integrating information in the brain's EM field: the cemi field theory of consciousness, Neuroscience of Consciousness(2020). DOI: 10.1093/nc/niaa016

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020

Случаен виц

Последни новини