Дългът на Африка расте

Субсахарска Африка, изложена на изпитание от пандемията от новия коронавирус, ще се нуждае до 2023 година от 890 милиарда долара външно финансиране. Това е 55 на сто от регионалния брутен вътрешен продукт (БВП), посочва Международният валутен фонд (МВФ), който призовава Г-20 да прояви повече смелост за справяне с проблема.

В регионалния си икономически доклад МВФ припомня, че континента бе поел по пътя на намаляване на дълга си, когато пандемията избухна, информира АФП.

За жалост обаче съотношението на дълга към БВП на Африка вероятно ще скочи до 65 процента до края на 2020-а, след като бе на равнище близо 55 на сто. За страните, които са богати на петрол, като Нигерия, и страдат от спада на износа на петрол и поевтиняването на черното злато, това съотношение може да превиши 68 на сто.

При тази ситуация страните от Субсахарска Африка ще се нуждаят вероятно от 890 милиарда долара външно финансиране: половината или 480 милиарда долара, за да рефинансират външния си дълг, а останалите - за финансиране на бюджетния си дълг.
Общо по-малко от половината от тези пари би трябвало да дойдат от частни кредитори, а близо една четвърт - от международни финансови институции и двустранни кредитори, отбелязва Фондът с централа във Вашингтон, имайки предвид сегашните ангажименти на кредиторите.

Той като не се знае откъде ще дойде останалата част от парите, континентът е изправен пред финансов дефицит от близо 290 милиарда долара за периода 2020-2023-а.
Фондът приветства мораториумът, обявен през април от Г-20 и известен под името Инициатива за временно прекратяване на обслужването на дълга (Debt Service Suspension Initiative - DSSI), както и неотдавнашното решение той да бъде удължен до юни 2021 година. При все това вашингтонската финансова институция посочва, че са "необходимо по-смели действия". Фондът уточнява, че е предоставил помощ от 16 милиарда долара на региона през последните шест месеца.

МВФ критикува прекалено дългите срокове за одобряването на меморандумите и призовава страните от Г-20 да дадат повече въздух на Субсахарска Африка, за да й позволят да се бори с пандемията независимо дали като намалят лихвите по дълга или като разсрочат погасяването му.

Към момента 46 от 73-те най-бедни страни са поискали да се възползват от временното спиране на обслужването на дълга и повечето са от Африка, но инициативата е задействана само за "1,66 на сто" от плащанията на дълга на бедните страни тази година, с тревога заключава Европейската мрежа по дълга и развитието (Eurodad). Причината е съпротивата на частните и мултинационалните кредитори да участват в нея, допълват експертите на Европейската мрежа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини