Интерактивна карта показва напредъка и изпитванията на ваксините за коронавирус

Още един тракер, който помага да следим борбата с COVID-19. На  адрес https://covid19.trackvaccines.org/ са обединени данните за разработваните в света ваксини, къде се извършват изпитания, както и го коя фаза са стигнали. 

Картата е разработена от проф. Никол Баста от университета Макгил и се актуалира в реално време.

"Нашата цел с инструмента за проследяване на ваксините е да помогнем на обществеността да намери и получи достъп до надеждна информация за ваксините за COVID-19, да подобри разбирането за процеса на тестване на ваксините и да отговори кога може да бъде налична ваксина", казва Баста, доцент в отдел по епидемиология, биостатистика и здраве на труда. Според изследователите предоставянето на ясна, последователна и безпристрастна информация за напредъка към създаването на ваксини срещу COVID-19 е от решаващо значение за успеха на глобалните усилия за предотвратяване и спиране на разпространението на заразата.

Как работи тракерът

Проследяващият инструмент за ваксини включва ежеседмични актуализации в реално време, като следи напредъка на всяка от над 50 ваксини, екипът разработва и актуализира изчерпателна база данни, подробно описваща характеристиките на ваксините в процес на разработка по целия свят.

Всеки кандидат за ваксина има своя собствена карта с инфографика, показваща дали ваксината е във фаза 1, 2 или 3 от клиничните изпитвания или е одобрена, и информация за разработчиците, участващите държави и типа ваксината - базирана на РНК, протеинова субединица или деактивиран вирус. Базираната в Квебек Medicago, например, където друг преподавател, професор Брайън Уорд е медицински служител, използва своята иновативна растителна технология за разработване на ваксина.

Картата също актуализира броя на кандидатите за ваксина, регистрираните опити и най-високия етап на изпитване за всяка държава. Потребителите от всяка страна могат да изпратят свои собствени въпроси относно ваксините за COVID-19.

Инструмент за колективния имунитет 

Използвайки инструмента за имунитет в общността, потребителите могат също да симулират разпространението на въображаема болест и да видят как ваксините могат да защитят цялата общност. За да видят въздействието на ваксинацията, потребителите могат да изберат процента от населението, което да ваксинират, и да наблюдават какво се случва с броя на хората здрави, болни, оздравели и починали при различни сценарии. Ако 30% са ваксинирани например, потребителите ще видят графика на типичната крива и как броят на инфекциите и смъртните случаи се покачва драстично, докато при 90% ваксинацията инфекциите и смъртните случаи спадат.

По-голямата прозрачност относно силните страни и ограниченията на кандидатите за ваксина са жизненоважни за изграждането, а не за подкопаването на общественото доверие във ваксините, казва Баста.

"Хората искат да бъдат уверени във ваксината и да имат достъп до информация, която отговаря на техните въпроси. Тъй като всички по света обръщат внимание, надявам се, че нашият инструмент за проследяване на ваксини ще повиши стандартите за прозрачност в регулаторния процес за одобрение, лицензиране и широко разпространение на ваксините за COVID-19 ", казва тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини