Ивайловград покрива 70 % от цената на тестовете за Ковид на граждани със симптоми

    Община Ивайловград ще  покрива 70 % от цената за изследването с PCR. Предложението е на кметицата Диана Овчарова. За идеята си тя съобщи в официалния си профил във Фейсбук.

    Предложението вече е обсъдено по време на Общинския кризисен щаб, след проведени разговори с общопрактикуващи лекари, общински съветници и ръководителя на Центъра за спешна медицинска помощ в Ивайловград.

    Покриването на по-голямата част от сумата за тестването за Ковид ще важи само за жителите на община Ивайловград. То ще се прави по преценка на личните лекари за пациенти, за които има съмнение, че са носители на вируса. Кметицата предлага хората със симптоми да бъдат насочвани към лицензираните лаборатории в областта за тестване.

    „С тази стъпка, правим пореден опит да вървим преди заразата, а не след нея.“, сподели Диана Овчарова.

    Кметицата аргументира предложението си с липсата на общинска болница и лаборатория, както и с отдалечеността на Ивайловградска община на повече от 60 километра от най-близкото болнично заведение. Кметицата смята още, че трябва да се действа прецизно и заради близостта на общината, която ръководи, до общините Свиленград и Крумовград, където случаите на заразени с коронавирус през последните дни се увеличават.

    Днес тя обясни, че вече е разговаряла със счетоводството на общината и по-голямата часдт от общинските съветници за пренасочването на собствени средства и ресурси като разход за покриването на сумата за тестването.

    „Имаме възможности да спестим и пренасочим ресурси от други пера на бюджета, ако това се наложи. Сумите, които ще дадем за намерението си да помогнем на хората, няма да ни съборят, въпреки че сме малка община. По-важното е обаче, че ще успеем да помогнем на много хора, които са със симптоми, но не отиват да се тестват заради разходите, които трябва да направят, а нямат възможност.

    Смятам, че малките общини като нашата трябва да бъдем много по-креативни и да измисляме в това тежко за всички ни време подобни ходове, за да се справим със ситуацията и най-вече да помогнем на хората си.“, категорична е Диана Овчаров.

    Така Ивайловград става първата община в страната, която ще подпомогне гражданите си за навременно диагностициране на инфекцията, а това от своя страна е превенция за ограничаване броя на контактните и нови заразени лица, както и усилие да не се стига до тежки състояния на заразените.

    Това обаче не е първият подобен ход не местната управа. Още в средата на април Ивайловградска община закупени 150 бързи теста, с които безплатно бяха изследвани служители от местната полиция, социални работници, магазинери, хора от бензиностанциите, гранични полицаи, работещи в поземлената служба, безплатният скрининг обхвана и общопрактикуващите лекари.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Пр
      Проф. Радослав Гайдарски
      3 0
      13:14, 29 окт 2020
      Птичият грип не беше по-малко опасен, сега обаче се намесиха и други сили.
      На въпрос не е ли бил различен вирусът тогава, Гайдарски отговори: „Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по един и същи начин. Птичият грип не беше по-малко опасен тогава, отколкото сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили – тук има вече политически, икономически и финансови претенции и услуги, които виждате какво става“.
      Гайдарски цитира данни, казани му от шеф на една от големите лаборатории у нас, че на ден в една лаборатория се правят максимум по 120 PCR теста, а в страната лабораториите са общо 60.
      „Как тогава на ден се обявяват по 11 хиляди теста?“, попита той.
      По отношение на мерките срещу коронавируса бившият здравен министър коментира, че в момента цари хаос.
    • 2
      Ре
      Редников
      1 0
      15:35, 29 окт 2020
      Преди много години служих в Ивайловград в кашишкото поделение. При един изрод Старшина Вълканов. Този човек беше само за хитлеровите концлагери.
    • 3
      Мн
      мнение
      4 -1
      19:39, 29 окт 2020
      Какъв град е тоя Ивайловград. Едно малко село с лоши хора, идиотизирани.
      • Аз
        Аз
        0 0
        22:41, 1 ное 2020
        Ти града не знаеш а остава да знаеш за хората какви били. Града е много хубав по чист въздух няма никъде. А що се отнася до хората всяко стадо си има черна овца ама това не значи че хората са лоши. Можем само да се гордеем с града, хората и нашата кметица.
    Последни новини