Дискотеки и барове се опитват да оцелеят като "вечерни" заведения

Кое заведение е нощно? Въпросът породи всевъзможни тълкувания сред собствениците на заведения след заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 27 октомври, с която се затварят дискотеките, пиано-баровете, нощните барове и клубове и други подобни заведения за развлечения на закрито в цялата страна до 8 ноември.

Защо нощни заведения издърпват по-рано програмите си

Нощните заведения променят началния час на програмите си с по-ранен, а единствената цел е да се намери вратичка довчерашният нощен бар или клуб да се преобрази във вечерен и така да оцелее. Елитният Sofia live club в НДК, обичайно работи нощем, но е със статут на кафе-клуб от категория "кафе-сладкарници", според Наредбата за изискванията към категоризираните заведения за хранене и развлечения. Предвидената за тази вечер музикална програма "Приказка за джаза - рагтайм и суинг", е с по-ранен час - 19.30 ч., а самият клуб отваря още в 18.30 ч. В петък и събота са планирани изяви на рокгрупата Б.Т.Р., които започват в 20 ч.

Дискоклуб "Gramofon" на ул. "Будапеща" отваря тази вечер в 20 ч. и програмата ще е до 22 ч., съобщиха оттам. Обяснението е едно - с такова работно време не сме нощно заведение и поради това заповедта на здравния министър не се отнася до нас.

Кое заведение е нощно? Според сайта на Министерството на туризма в категоризацията на заведенията за развлечения има 11 вида барове. Сред тях само един вид е посочен като нощен и дефиницията за него е: заведение с барово обслужване с нощен режим на работа. Нищо повече.

Кога започва обаче нощният режим на работа? Според чл.140, ал.2 от Кодекса на труда за нощен труд се смята работата от 22 ч. до 06 ч. сутринта.

Ресторантите ще станат нощни заведения

Певците и съставите, които свирят в нощните заведения, ще се преместят в ресторантите и кафенетата, които не се затворят със заповедта на здравния министър. За тях не е посочено точно кога трябва да затварят и по тази причина ресторантите могат да се превърнат в нощни заведения.

Тази тенденция е била обсъдена на спешна национална среща на собствениците на нощни заведения, проведена вчера в нощен клуб "Theatro" в София, научи "Дневник". Те искат да се посочи точен вечерен час, до който всички заведения - и дискотеки, и нощни барове, и ресторанти, да работят. Преобладаващото предложение на срещата е било той да бъде в 23 ч. или в 23.30 ч. По този начин нощните заведения биха си осигурили поне "половин работно време".

Ще има ли вечерен час за ресторантите

"Това, което предстои да се направи, е да има вечерен час за ресторантите и кафенетата, за да не станат те нощни заведения", заяви и Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България пред "Дневник". Според него в България сега се налагат познати мерки, които вече се прилагат от месец в чужбина и не са дали очаквания здравен ефект. "Но са пагубни за целия бранш", добави той.

Столичната община: Вечерният час е е работа на РЗИ

Предложението за въвеждане на общ вечерен час за работа на заведенията в София е било предадено днес в Министерството на здравеопазването и в Столичната община, заяви Алибегов.

От Столичната община се ограничиха с изявлението, че налагането на мерки за ресторантите е работа на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В заповедта на здравния министър обаче е посочено, че "кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия".

Затварянето на нощните заведения е пагубно за бранша и би трябвало да се компенсират работещите в тези обекти поне с една работна заплата или 80% от нея, призова Алибегов. Асоциацията на заведенията е внесла писмена молба за това в Министерството на труда и социалната политика.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Жо
  Жоро
  1 0
  10:06, 29 окт 2020
  Пътувам с маска, ям с маска, акам с маска, пия с маска, повръщам си в маската, спя с маска, абе бал с маски, ама усещам, че ушите и очите са ми незащитени! Моля, помагайте!
 • 2
  За
  Затваряйте
  0 0
  11:23, 29 окт 2020
  всичко и всички,бе...

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини