Протест срещу противоепидемичните мерки в Чехия

Протестен митинг срещу противоепидемичните мерки в Чехия се състоя на централен площад в столицата Прага на фона на регистрирания рекорден брой новозаразени през последното денонощие, предаде ТАСС.

Демонстрантите, чийто брой бе ограничен до 100, настояваха за незабавното отменяне на извънредното положение в страната. Полицаи спираха желаещи да се присъединят към проявата, като някои от тях влизаха в словесни разпри със служителите на реда.

Ораторите на митинга, организиран в социалните мрежи, обвиниха управляващите в некомпетентност и изкуствено създаване на напрежение в обществото. Те твърдяха, че такъв режим на извънредно положение е имало само през 1942 г. по времето на нацистката окупация на Чехословакия.

Митингът се състоя в Деня на създаването на независима Чехословакия - чешкия национален празник. Заради коронавирусната епидемия тази година властите отмениха официалните чествания.

За изминалото денонощие в Чехия са били регистрирани 15 663 нови случаи на коронавирус - рекорден за страната ръст от началото на епидемията. В Чехия, с население около 10,7 милиона души, досега са установени 284 033 случая на коронавирус, от които 2547 са приключили със смърт. Понастоящем на лечение са подложени 170 043 човека. От тях в болница са 6191, 893 от които са в тежко състояние.

Експерти очакват броят на новозаразените да достигне своя пик в средата на следващия месец.

От 5 октомври в Чехия отново е в сила извънредно положение, каквото вече бе въведено в периода 12 март - 17 май. Сега режимът е предвиден до 3 ноември, но правителството възнамерява да го удължи с един месец. В страната са затворени училищата, ресторантите, баровете, клубовете, спортните и културните обекти, както и повечето магазини. Преустановена е работата в повечето ателиета за услуги и е забранена търговията на дребно в неделните дни. Има и полицейски час от 21 ч. до 5 ч. на следващия ден. Нарушителите на правилото за задължително носене на маска са заплашени от глоба до 10 хиляди крони (около 400 евро).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    Гочева
    2 0
    13:08, 29 окт 2020
    Браво на хората, които протестират! Тези мерки са си чист фашизъм. Дано и в България повече хора се осъзнаят и се навдигнат срещу Ковид диктатурата.
Последни новини