Протест срещу съдебната ваканция

Основна тема в редовния за сряда протест на инициативата "Правосъдие за всеки" пред Съдебната палата беше подкрепата на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за предложението за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и идеята съдилищата в цялата страна да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември включително, защото по думите на председатели на съдилища "положението е извън контрол", а болните нарастват многократно всеки ден. От ГЕРБ обаче предлагат от своя страна отлагане на делата с 30 дни, ако епидемичната обстановка се усложни.

"Ако правосъдието спре да работи, спира цялата държава. Правосъдието не може да бъде жертва на карантина, напротив, това трябва да е единствената институция, която трябва да работи до последно в извънредна ситуация", каза един от създателите на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

Протестът започна малко след 18 ч., като искането му беше за оставка на главния прокурор Иван Гешев и ВСС, реформи в прокуратурата и съдебната власт. След речи на част от недоволните, хората се насочиха към пл. "Независимост". Там протестът се сля с този на майките от "Системата ни убива".

Двата протеста блокираха движението по бул. "Цар Освободител", след което се насочиха към Софийския университет, където блокираха кръстовището пред Ректората.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини