Испания ще изисква отрицателен PCR тест за всички пристигащи от рискови страни

От 23 ноември Испания ще изисква отрицателни PCR тестове за пътници, пристигащи от рискови страни. Те трябва да бъдат направени най-много 72 часа преди пътуването, а документът да бъде преведен на английски или испански език. Това изискване за желаещите да влязат на испанска територия, ще бъде включено към вече съществуващите - QR код, измерване на температурата и визуален контрол, съобщава БНР.

PCR тестът ще се изисква не само на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници, обяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила. Той трябва да бъде направен в акредитирана лаборатория, а ако не е, пътникът може да бъде наказан. Съществува и вариант да се подложи на тест за антиген на летището, но ако е положителен, няма да има право да влезе в страната.

Според испанските власти за рискови страни се считат тези, които в Европа надхвърлят праговете, установени от страните членки на Европейския съюз преди месец, а именно повече от 150 случая на 100 000 жители и степен на положителност над 4%.

Всяка седмица Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията публикува карта на която разделя европейските държави на три цвята: зелен, оранжев и червен, в зависимост от това дали тези прагове са надвишени. Както обясни Ила, PCR тестът ще бъде необходим за пътници от страни в червено. В последната публикувана карта всички страни в Европа са в червено с изключение на Норвегия и Финландия и някои гръцки региони.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини