Строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки в Смолянско

Изображение 1 от 3

  „Основното, от което се ръководим при вземане на решения за въвеждане и засилване контрола върху спазване на противоепидемичните мерки, е натиска върху болничната система. През последните 5 седмици броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19 расте с високи темпове и към момента около 70% от определените легла в лечебните заведения на територията на Смолянска област вече са заети. Отбелязвайки тези факти, наложително е всички институции, които имат функционална компетентност и правомощия за контрол върху спазването на противоепидемичните мерки, да го използват.“, това подчерта  областният управител Недялко Славов на разширеното заседание на Областния щаб за противодействие на коронавируса. Той каза, че вземането на решения за въвеждане на нови и по-строги мерки от Щаба и за напред ще зависи от натиска върху болничната система. Славов наблегна, че е по-важно да се упражни строг контрол за спазването на въведените вече мерки в национален и регионален план, и е безсмислено да се налагат нови ако не се контролира тяхното спазване.
  Ситуацията в региона остава влошена, броят на заразените с COVID-19 нараства, болниците са натоварени, притеснителен остава и показателят за висока смъртност. Във връзка с това и с Червената зона, в която попада област Смолян, Областният щаб взе решение за удължаване срока на въведените противоепидемични мерки в област Смолян:
  • Да се осигури преминаване към дистанционна форма на работа там, където е приложимо;

  • Въвеждане на задължително изискване за носене на маски в офиси, предприятия, в които не е възможно осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м между служителите;
  •Забранява се работата на дискотеки, пиано-барове и всички видове нощни заведения, които се отчитат като най-рискови към момента.;
  •Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 9) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.
  •Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.
  •Заведенията за обществено хранене са длъжни да осигурят дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове на две съседни маси и недопускане на повече от 6 човека на една маса;
  •Да се въведе учестена дезинфекция на обектите с обществено предназначение, минимум 4 пъти на ден по предварително изготвен график;
  •Недопускане в обществени обекти, които предоставят услуги за граждани, на повече от едно лице с маска на площ от 2,5 м.;
  •Задължително е носенето на защитни маски от персонала в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на граждани;
  •Предпазните средства трябва да покриват устата и носа и да отговарят на изискванията, не се допускат пластмасови щитове на устата;
  •Пазарите и тържищата продължават да работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, освен в общините, където с решение на общинските щабове те са забранени;
  •Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия на закрито и открито;
  •Забранява се работата на пенсионерските клубове и клубовете на хора с увреждания, с цел предпазване на най-рисковата група;
  •Забраняват се груповите занимания в читалищата и самодейните изяви, като остават само индивидуалните занимания при спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекция след всяко занимание;
  •Спортните прояви се провеждат без публика;
  •Остават да работят, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, центровете за личностно развитие и обединените детски комплекси, като общините и компетентните държавни институции поемат ангажимента да осъществяват контрола при работата им;
  •Забраняват се плановите операции и планираните приеми в лечебните заведения, остават операциите и приема по спешност;
  •Намаляване гъстотата на лицата в обществения транспорт чрез увеличаване броя и капацитета на използваните автобуси, там където е възможно;
  •Стриктно спазване на противоепидемичните мерки в обществените транспортни средства и училищните автобуси;
  •Културните и развлекателни мероприятия, театрите и кина, сценични изяви и концерти се провеждат до 30% от капацитета на залата при организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м между зрителите, а лицата от публиката се задължават да носят защитна маска.
        Удължаването на мерките ще бъде установено със заповед, издадена от директора на РЗИ-Смолян, която ще бъде в сила от 18 ноември 2020 година до 08 декември 2020 година (включително).

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
  04 дек 2020
  Последни новини