Устройство изпраща музиката директно в главата

Звучи като от научна фантастика, но ново устройство изпраща звука директно в главата без слушалки и човек може да се наслаждава на любимата си музика, да играе шумни компютърни игри или да получава инструкции за посоката в автомобила, без да безпокои околните, предаде Асошиейтед прес.

Футуристичната аудио технология "sound beaming'' (звуково лъчение) от израелската компания "Новето системс" ще бъде представена утре.

Прототипът SoundBeamer осигурява толкова близък 3-D звук, че усещането е сякаш те обгръща - той е не само в ушите, но и отпред, отгоре и отзад.

"Новето" очаква устройството да е с много приложения - да дава възможност на хората в офисите не само да слушат музика, без да безпокоят колегите, но и да провеждат конферентни разговори, или у дома да играят компютърни игри, да гледат филм или да си пускат музика без да притесняват останалите.

Липсата на слушалки означава, че другите звуци в помещението също се чуват ясно.

Технологията използва 3-D сензорен модул и локализира и следи положението на ухото, като изпраща звук с ултразвукови вълни. Така се създават звукови джобове в ушите на слушателя. Звукът може да се чува стерео или триизмерно пространствено - на 360 градуса около човека.

Звукът може да следва слушателя, когато си движи главата. Възможно е и той да излезе от звуковия лъч и да не чува повече нищо.

По-малка версия на прототипа ще е готова за масова продажба за Коледа 2021 г. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини