В болницата в Смолян може да се разкрият още 6 интензивни легла, ще станат общо 18

Изображение 1 от 3

    62-ма пациенти с Ковид-19 се лекуват в момента в смолянската болница, шестима от тях са на интензивно лечение. Това съобщи по време на онлайнбрифинга на щаба директорът на здравното заведение д-р Марин Даракчиев. Той каза още, че болницата е в състояние да разкрие още 6 интензивни легла. Разполага с оборудвано помещение и е предложила план на Областния щаб за подсигуряването с персонал. „От началото на пандемията към момента броят на леглата за интензивно лечение в МБАЛ-Смолян е увеличен от 9 на 12, като има възможност за разкриване на още 6, с което общият им брой ще стане 18 – това е над средното за Европа на 100 хиляди население.“, допълни д-р Даракчиев.
    На брифинга стана ясно още, че има ръст на хоспитализациите при ковидпозитивни пациенти. Д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Смолян съобщи, че 60.7 % от заразените през последната седмица са постъпили за лечение в лечебни заведения. „Спрямо предходната седмица, се отчита ръст на новозаразените в общините Смолян и Чепеларе. През изминалата седмица положителни проби са отчетени при 10 медицински лица и едно лице, което е в системата на здравеопазване. Не са регистрирани заразени учители и ученици. Към 16 ноември карантинираните контактни лица са 170. Средната възраст на починалите през последната седмица е 68.7 години“, каза тя.
    Във връзка с контрола върху спазване на противоепидемичните мерки, д-р Чернева съобщи, че РЗИ-Смолян е извършила 68 проверки за периода от 09 до 15 ноември, като са съставени два акта за допускане на струпване в обекти с обществено предназначение. Предстои през тази седмица да бъдат извършени проверки в Дома за стари хора във Фатово и Дома в Ровина, като ще бъдат направени и кръвни тестове за антитела на потребителите на социални услуги и персонала там.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини