Късметчета с кафето за ползите от спиране на цигарите ще разпространява РЗИ

На 19 ноември отново отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. Всяка година третият четвъртък на ноември има за цел да промени отношението ни към употребата на тютюневите изделия и да предложи на милиони хора по света предизвикателството да отхвърлят зависимостта от никотина, дори само за ден.
РЗИ – Смолян ще реализира акцията „СПРИ И СЕ ЗАЩИТИ”. На 19 ноември в единадесет кафенета в областния град посетителите ще получат общо 400 „късметчета за здраве” заедно със сутрешната си ободряваща напитка. Това са послания, които акцентират върху една от важните ползи от спирането на цигари – намаляването на риска от тежко протичане на коронавирусната инфекция. Добавен е и телефон за контакт с Кабинета за отказване от тютюнопушенето в здравната инспекция.
Световната здравна организация не спира да съветва, че една от предпазните мерки срещу КОВИД-19 е прекратяване на пушенето. Смята се, че потребителите на тютюневи изделия, включително и на т.нар. бездимни тютюневи стикове, могат по-лесно да се заразят с коронавирус заради по-честия контакт на пръстите с устните, създаващ възможност за предаване на вируса. Рискът от инфектиране е особено голям при употребата на наргиле, защото то много често се пуши от общи накрайник и маркуч.  
Проучванията показват, че пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения и смърт при КОВИД-19 в сравнение с непушачите. Известно е, че инфекцията атакува основно белите дробове, а тютюнопушенето уврежда тяхната функцията и пречи на борбата с коронавируса, като отслабва ефективността на имунните клетки и производството на антитела. Тютюнът също е основен рисков фактор за неинфекциозни заболявания, като сърдечносъдовите и респираторните, рак и диабет – болести, които са свързани с по-тежко протичане на коронавирусната инфекция.
Отказването на цигарите е добро решение по всяко време, но то е особено подходящо точно в този момент на разпространение на коронавируса. Спирането на пушенето намалява вероятността от инфектиране и има незабавно положително въздействие върху белодробната и сърдечносъдовата функция, а подобрението им напредва с времето. Така при евентуално заболяване от КОВИД-19 бившите пушачи повишават способността на организма си да реагира адекватно на инфекцията и намаляват риска от развитие на тежки, застрашаващи живота симптоми.
Шансът за успех се увеличава двойно, ако пушачите получат подкрепа от специалист и ползват никотин-заместващи медикаменти, в сравнение с опитите да спрат сами. В Регионална здравна инспекция – Смолян работи Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация след свързване на тел. 0301/ 58930.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини