За нормален живот на четиричленно домакинство са необходими 2508 лв. месечно

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2508 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последното тримесечие.

Данните бяха представени на онлайн пресконференция в сряда от президента на КНСБ Пламен Димитров, от директора на института Любен Томев и от експерта Виолета Иванова.
Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 627 лева.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Няма сериозни изменения спрямо предходното тримесечие, издръжката нараства с 0,2 процента, но хранителните стоки спадат с 0,8 процента. Но на годишна база цените нарастват с 3,8 процента, каза Виолета Иванова.

Пламен Димитров припомни, че около 300 000 работни места се запазиха благодарение на мерките и схемите, договорени между социалните партньори. 103 000 работни места за периода март-октомври бяха загубени. Най-силно са засегнати тези, които са изложени на риск от бедност и социално изключване, а страната ни продължава да е водеща по този показател - около 32 процента от населението.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини