Пациентските организации: Системата не се справя, хора умират в домовете си

Факт е, че много хора изнемогват, много хора умират заради липса на грижа. Системата не се справя. Това каза в сутрешния блок на БНТ Пенка Георгиева, председател на пациентска организация "Заедно с теб".

Според нея трябва да сме благодарни на лекарите, защото "правят чудеса" и но и те също изнемогват. За съжаление системата не се справя, категорична бе Георгиева.

"Това в момента е върхът - държавността тотално е абдикирала от здравеопазването. Истината е, че хората умират сами в къщите си и не достигат въобще до болниците", заяви Иван Димитров - председател на "Български пациентски форум".

Още при първата вълна искахме среща с предишния министър, с Щаба, сега с новия министър - да кажем какви са проблемите на хората с хронични заболяване и да кажем какво следва при едно такова подобно идване на втора вълна, продължи той.

По думите на Димитров в момента в държавата ни има само хаос.

"Държавността се опитва да вмени на нас гражданите, че ние сме виновни за този хаос", каза Димитров.

Относно случая в Пловдив, при който двама души починаха след като бяха оставени дълго да чакат на стълбите на пред COVID отделението в болница "Свети Георги", Пенка Георгиева каза, че е изненадана, че това се случва в университетска болница в голям град.

Тя сподели за случай на бебе, докарано в Университетската болница в Пловдив в спешно състояние от малък град близо до Пловдив и е държано цял ден без лекар и лечение.

Източник: БНТ

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ви
    видимите резултати
    5 0
    11:50, 20 ное 2020
    Така става, когато начело на изпълнителната власт е слабоумна мутра с една книга умствен багаж.
  • 2
    3,
    3,14
    5 0
    12:02, 20 ное 2020
    Това са резултатите от 10 годишното управление на една самозабравила се мутра!Плачевно е състоянието не само в здравната система,но и в образованието,туризма,икономиката!Не ми се мисли,че тези дойдоха на власт само да крадат европейски пари и да лъжат хората,че се грижат за тях!
  • 3
    Ле
    лекар
    0 0
    20:51, 21 ное 2020
    Срам и позор за всички медицински работници,които абдикираха от задълженията си!Какъв човек трябва да си, за да подадеш оставка в тази тежка ситуация!Подаването на оставка трябваше да не е позволено в настоящия момент.Дори с цената на това да се обяви военно положение.
Последни новини