15 години от встъпването на Ангела Меркел на поста канцлер на Германия

Поздравления, но и остри думи, бяха изказани днес по повод 15-годишнината от встъпването в длъжност на Ангела Меркел като първата жена федерален канцлер на Германия, предаде ДПА.

Френският вестник "Паризиен" използва случая, за да публикува интервюта с политици, които са имали контакти с Меркел по време на нейната кариера.

"Тя безспорно е най-великата политическа личност в Европа", казва за изданието бившият френски министър на външните работи Бернар Кушнер. По думите му Меркел е "жена, която знае как да бъде силна, но никога жестока".

Меркел всъщност е пример за "германско качество", спомня си Жан-Марк Еро, който беше премиер на Франция от 2012 до 2014 г. "Тя може да бъде и досадна, защото понякога е много бавна", добавя той.
Други френски политици описват германския канцлер като човек, който обмисля важните решения.

Президентката на Европейската централна банка Кристин Лагард написа в "Туитър": "Канцлерът Меркел предприе решителни мерки, за да направи Европа по-силна в тежки времена и днес тя е един от най-уважаваните лидери в света."

Крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), на чиито конференции често се скандира: "Меркел да си ходи!", очаква нейното излизане от политиката. "Хора, дръжте се, само още една година", написа в "Туитър" говорителката на АзГ Йоана Котар.

През октомври 2018 г. Ангела Меркел, лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на парламентарните избори през 2021 г., припомня ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини