Бюджет 2021 бил щедър към културата

Парламентът прие окончателно бюджет на Министерството на културата за 2021 г. от 245 млн. лева. Депутатите продължават с гласуването на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

За политика в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство са заделени 27 292 900 лева, за политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина, и достъп до качествено художествено образование са планирани 211 851 300 лева, а за бюджетна програма "Администрация" - 5 532 900 лева.
За Съюза на народните читалища като национално представителната организация на читалищата са предвидени 140 000 лева.

Не беше прието предложението на "Обединени патриоти" да се увеличат средствата за сценичните изкуства от 120 на 123 млн. лева, заради ограничаването на публиката в салоните предвид епидемичната обстановка.

Евгени Будинов /ГЕРБ/ коментира, че парите за култура винаги трябва да са повече, обаче бюджет 2021 г. е щедър към културата. По думите му, парите са с близо 30 млн. повече от миналата година или с 13 процента. Той отбеляза, че миналата седмица Министерският съвет е приел закон за филмовата индустрия, в който е предвидено увеличение за този сектор с 25 млн. лева и с тях бюджетът за култура за 2021 г. ще стане 270 млн. лева. За сценични изкуства - всички заплати ще бъдат вдигнати с 10 процента, каза Будинов. По думите му, през 2021 г. дори театрите и другите институти да не играят, те ще получават своите заплати, режийните им също ще бъдат платени. Той благодари на управляващите, че са оставили театрите да работят, дори и на 30 процента.

Нона Йотова /"БСП за България"/ отбеляза, че въпреки че се чака се нов закон за българското кино, този факт не е съобразен с проектобюджета. Тя отбеляза, че 8 млн. лева са за подпомагане на дейците на свободна практика чрез Национален фонд "Култура", но днес вече има много по-строги противоепидемични мерки. Има хора в независимия сектор, който нямат абсолютно никакви средства, коментира Йотова.

Калин Вельов /ГЕРБ/ посочи, че през 2020 г. са били насочени към независимия сектор 22,5 млн. лева в програми към Национален фонд "Култура" и Министерството на културата и те вече са достигнали до повече от 5 000 творци. Разбира се, че не достигнаха до всички и не са достатъчни, но се реагира адекватно, коментира той. Вельов добави, че е предвидено Министерството на културата да продължи работа по тези програми и през идната година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини