Неочаквани открития за имунния отговор на безсимптомните пациенти на коронавируса

Ново проучване на европейски и сингапурски молекулярни биолози, водени от професор Антонио Бертолети от Националния университет в Сингапур, разкрива уникални и неочаквани характеристики на това как имунитетът на възстановените асимптоматични пациенти реагира на SARS-CoV-2. В своята работа изследователите са анализирали кръвни проби от около петстотин сингапурски мигранти, заразили се с коронавирус през май - юли тази година.

Някои от тях били приети в болници, докато други са прекарали инфекцията без видими симптоми. Благодарение на това учените успели да сравнят отговора на техния имунитет на коронавируса. Изследователите извлекли Т-клетки от кръвните проби и наблюдавали как те взаимодействат с фрагменти от протеина на обвивката на SARS-CoV-2.

Първоначално учените предположили, че имунитетът на асимптоматичните пациенти реагира относително слабо на патогена COVID-19. Това би трябвало да ги предпази от прекалено мощен имунен отговор, който често утежнява хода на заболяването и дори може да причини смъртта на пациента. В действителност всичко било обратно - Т клетките на асимптоматичните пациенти реагирали на вируса по-активно, отколкото при хоспитализираните пациенти.

Тялото на асимптоматичните пациенти произвеждало необичайно голямо количество "антивирусен" протеин интерферон-гама, както и различни интерлевкини - сигнални молекули, някои от които помагат за развитието на възпаление и активиране на имунитета, докато други ги потискат. Колкото повече следи от коронавирус имало в хранителната среда, толкова повече молекули и от трите вида били произведени от Т-клетките на асимптоматичните пациенти.

Имунитетът на развилите в пълна форма COVID-19 работел по различен начин. Техните Т-клетки произвеждали сравнително големи количества интерлевкин-6 и интерлевкин-1-бета молекули, които помагат за развитието на възпалението, но те произвеждали малко интерлевкин-2 и интерлевкин-10, които го потискат.

Тоест имунитетът на двете групи пациенти реагирал на вируса по различен начин. Това може да обясни защо асимптоматичните пациенти не развиват характерни симптоми, свързани с прекалено бурен имунен отговор на проникването на коронавирус в тялото.

В същото време учените установили, че броят на Т-клетките, които могат да се борят с инфекцията в тялото на безсимптомни пациенти, е намалял много по-бързо от тези на хоспитализираните с COVID-19. Това трябва да се вземе предвид при оценка на продължителността на имунитета от коронавирус, както и при разработване на мерки за ограничаване на разпространението му, заключават учените.

Трябва да се има предвид, че статията на учените не е прегледана от независими експерти или от редакторите на научни списания. Следователно, заключенията от нея трябва да се третират с повишено внимание.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.25.399139v1

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини