Депутатите обсъждат закупуването на ваксини срещу Ковид-19

Комисията по здравеопазване в Народното събрание ще обсъди закупуване на ваксини срещу Ковид-19. В проекта се предлага парламентът да одобри участието на България в предварителни споразумения за покупка на дози от ваксините, разработени от компаниите „АстраЗенека“, „Санофи“, „Пфайзер“, „БиоНТех“ и „Янсен“.

По отношение на ваксината на „Янсен“ в проекторешението се уточнява, че правният механизъм за получаването на дози от тази ваксина ще бъде реализиран чрез споразумение с друга държава, членка на ЕС, която да заяви и предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в споразумението за предварителна покупка.

В мотивите на решението се посочва, че страната ни е заявила участие във всички категории ваксини – аденовирусни, антигенни и РНК ваксини, а държавите членки ще придобиват заложените количества ваксини, определени на базата на процент от населението.

Налага се да бъде изградена и специална логистика за съхранение от минус 75 градуса по Целзий на две от ваксините.

Трябва да се предвидят обучения и процедури от страна на държавите членки, за да се осигури безопасното и законосъобразно прилагане на ваксините.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини