Тръгва кампания за птичия грип в региона

Под ръководството на заместник-областния управител Владимир Гърбелов се проведе онлайн заседание на Постоянната областна епизоотична комисия , във връзка със Заповед на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, проф. д-р Паскал Желязков, относно предотвратяване проникването на болестта Инфлуенца по птиците на територията на страната. 

Д-р Мелемова припомни, че инфлуенца или птичи грип е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици. Характеризира се с тежки неврологични нарушения, хеморагична диатеза и лезии по различните органи и системи, което може да доведе до 100 % смъртност при кокошевите птици. Тя обясни как се проявява заболяването при птиците, как се разпространява, как се диагностицира и каква е превенцията срещу заболяването.По думите й  България е имало констатирани огнища на Инфлуенца по птиците от началото на 2020 г., като последното огнище е от месец юни 2020 г. в Асеновград. Обикновено зимния период се наблюдават вирусни болести и при домашните и дивите птици.

За да бъдат информирани и повишено вниманието на стопаните на домашни птици, д-р Мелемова каза, че след провеждане на Областна епизоотична комисия се провеждат и Общинските епизоотични комисии. Уведомяват се всички кметове, разпространяват се брошури, провеждат се срещи по населени места, където се отглеждат птици в обекти от типа „заден двор“. Информацията достига и чрез официалните ветеринарни лекари на общините и частно практикуващите, т. е. регистрираните ветеринарни лекари, които обслужват съответните животновъдни обекти.

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов отбеляза, че на територията на област Смолян няма констатирани случаи на инфлуенца, и изрази надежда, че няма да има и в бъдеще.

Инж. Исаев каза, че към момента в ЮЦДП, за територията на област Смолян, не е постъпвала информация за забелязани птици с нетипично поведение или умрели диви птици.

Инж. Георгиев допълни, че и в РИОСВ към момента няма постъпили сигнали за болни или намерени мъртви птици.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини