Американският сенат разследва Пеевски

Комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат разследва депутата от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ. Комисията също така разследва лобистка фирма за вероятни нарушения на закона за регистрация на чуждестранните агенти, съобщава "Капитал".

Това твърдение е отправено в резюме от 13 страници, което базираната във Вашингтон лобистка фирма Alexandria Group International е депозирала в Държавния департамент от името на Атанас, Пламен и Христина Бобокови. Документът е с дата 16 август и съдържа разказ за разследването срещу Бобокови и бизнеса им, за ситуацията в България, свободата на словото, но и за връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев. Освен това се споменават и някои от публичните акции на прокуратурата като например разследването срещу Васил Божков, както и срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева като се правят някои сравнения.

В документа се обяснява, че Бобокови имат бизнес интереси в САЩ и дори доставят акумулаторни батерии на НАСА, а също така са в договорни отношения с Chevron. Това е и основанието им да потърсят защита в САЩ, посочва в публикацията "Капитал".

"За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество", коментира пред "Капитал" Маршъл Харис, който е управляващ съдружник в Alexandria Group International.

"Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник", казва още Харис.

Изданието е отправило официално запитване до говорителя на комисията по вътрешна сигурност към Сената на САЩ Остин Олтенбърг, но то е останало без отговор.

Братята Пламен и Атанас Бобокови бяха задържани при показна акция на прокуратурата на 28 май тази година. В доклада се обръща специално внимание на някои от последните случаи и обвиненията, които прокуратурата доказва чрез медиите, а не в съда.

Атанас Бобоков беше обвинен за участие в организирана престъпна група и прекара близо шест месеца в ареста по обвинение, че е организирал неправомерното съхраняване и оползотворяване на отпадъци от акумулатори, генерирани от контролираната от него и брат му компания "Монбат".

Брат му Пламен получи повече обвинения - освен за участие в престъпната група той бе обвинен и за търговия с влияние заради негова комуникация със съветника на президента Румен Радев Пламен Узунов. Разследването срещу Узунов беше обяснението на прокуратурата да влезе в сградата на президентството заедно с въоръжени служители от бюрото по охрана към главния прокурор. Само преди дни бе съобщено и че Пламен Бобоков има трето обвинение - за това, че не е регистрирал археологически обекти.

Атанас Бобоков беше освободен от ареста миналата седмица срещу гаранция от 2 млн. лв. В края на миналата седмица двамата братя дадоха интервю за bTV, в което Пламен Бобков заяви: "Има един триумвират, който управлява тази държава - Борисов, Пеевски и Гешев".

В интервю пред "Дневник" на 30 септември Пламен Бобоков заяви убеждението си, че двамата братя "са посочени", защото "Пеевски е решил да си открадне "Монбат".

Повече за твърденията на лобиста и какво разследва комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат - четете в "Капитал"

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    D.
    D.
    9 -1
    19:55, 2 дек 2020
    Крадците Т и к в а т а и Ш и ш и заедно с корумпето Каскета са на приключване.
  • 2
    12
    123
    1 0
    03:29, 4 дек 2020
    Тая свинска чума не действа ли?
Последни новини