Половината от джипитата в Хасково вече са в системата за е-PCR направления

Около половината от общопрактикуващите лекари  в Хасково успяха да се свържат със системата за издаване на е-направления за PCR тест днес, след като при старта на тази възможност на първи декември, системата на много места в страната не заработи.

С помощта на доставчиците на медицински софтуер днес джипитата успаха да решат проблемите. Останаха обаче и доста извън системата, коментираха специалистите. Някои от личните лекари споделиха, че макар да са инвестирали и разполагат с всички необходими инструменти, за да се присъединят към системата, днес отново са останали извън нея. На част от тях системата дава грешка при приема на електронен подпис, други пък не могат да активират токен устройствата, през които всъщност се генерират уникалните кодове за всяко е-направление.

В момента личните лекари подават и месечните си отчети към здравната каса, което още повече затормозява системата.

„Софтуерът вече е актуализиран навсякъде, но и днес, през втория ден от старта на системата за онлайн направления за PCR тестовете, на места дава  индивидуални грешки и не навсякъде операционната система сработи. Надяваме се обаче до дни проблемите да бъдат изчистени. 

Там, където лекарите, успяха да се включат в системата, се видя, че направлението се издава бързо и лесно“, коментираха IT специалистите.

Медиците пък се надяват, че системата няма да се забатачи още повече в края на месеца, когато се очаква да тръгне и електронното издаване на рецепти за хронично болните.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ка
    как може
    6 0
    20:41, 2 дек 2020
    трябваше още лятото да направят това
  • 2
    Ко
    Коцето
    3 0
    02:49, 3 дек 2020
    По реалистично заглавие:
    "Половината от джипитата все още не успяват да се свържат със системата за е-PSR направления"
Последни новини