Путин изрази безпокойство от външната намеса във вътрешните работи на редица страни

Руският президент Владимир Путин изрази безпокойство от външната намеса във вътрешните работи на редица страни, предаде ТАСС.

По думите му подобни опити винаги се обясняват с добри намерения, но, както е известно, с такива е "постлан пътят към ада".

Говорейки днес на сесия на Съвета за колективна сигурност на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) Путин отбеляза, че в частност, не е можело да не предизвика безпокойство у Русия ситуацията в Беларус. Във всяка държава, особено на фона на избори, може да възникнат "движения или дори конфликти", призна той и допълни, че тревожното не е това, а "външната намеса: финансовото и информационно осигуряване, политическата подкрепа".

"(Опитите за намеса) винаги се обясняват с най-добри намерения", каза руският лидер и подчерта: "А, както е известно, "пътят към ада е постлан с добри намерения". Ето към какво водят тези добри намерения и опити за намеса, а и самата намеса във вътрешните работи на други страни."

Путин смята, че е необходимо да се даде на народите "възможността сами да решат въпросите, които представляват за тях особен интерес". "Надявам се, че на беларуския народ ще му стигне политическата зрялост спокойно и без каквито и да било резки движения да установи вътрешен политически диалог с всички политически сили и да реши сам вътрешните си въпроси, без какъвто и да било натиск и намеса отвън", каза руският президент. Путин изрази увереност, че беларуският народ ще успее да направи това, "включително имайки предвид политическия опит на президента на Беларус".

Беларуският президент Александър Лукашенко твърди, че Западът безцеремонно прилага двойни стандарти срещу него.

На срещата на ОДКС, която се проведе във видеоконферентен формат, Лукашенко нарече "очевидно" отсъствието на универсален баланс между гражданските свободи и интересите на националната сигурност в западното общество. "По всяка вероятност именно от това произтича все по-безцеремонното натрапване на международното общественно съзнание на двойни стандарти", каза беларуският президент.

Лукашенко се оплака, че "извънредно твърдата реакция" на западните правителства на протестите в собствените им страни и "непопуляраната държавна политика" като цяло се преподнасят от тях като обективна необходимост. В същото време мерките на други страни за осигуряване на стабилно развитие, поддържане на правовия ред и законността се представят "като диктатура и деспотизъм, макар тези мерки да са с една степен по-меки, отколкото при тях самите", увери беларуският президент. "В условията на тези неравноправни координатни системи за манипулиране на хората, прилагането на хибридни въздействия и на технологиите на така наречените "цветни революции" станаха обичайно явление. Нещо повече, тук няма никакви цветни революции, това са обикновени бунтове", каза Лукашенко.

На 26 ноември беларуският министър на външните работи Владимир Макей заяви след среща с руския си колега Сергей Лавров, че Минск активно ще противодейства на двойните стандарти, които се прилагат към Беларус от западните държави. Лавров тогава отбеляза, че Съединените щати и съюзниците им от Европейския съюз използват методите на "цветните революции" по отношение на Беларус, продължавайки по този начин намесата си във вътрешните работи на суверенни държави, припомня ТАСС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини