Късметлийският Qualcomm 888 е с интегрирана 5G и превъзходни възможности за снимане

Qualcomm прави няколко значителни скока в технологиите с новата си система 888 на чип, представен на виртуалната среща на върха на Snapdragon Tech във вторник. Въпреки че в първия ден от двудневната конференция имаше ограничени подробности, ясно е, че процесорът Snapdragon 888 ще определи мощно ново поколение смартфони с Android от 2021 година.

Новият 888 разполага с мощен X60 5G модем, който ще бъде по-бърз и ще работи по-ефективно в зараждащите се 5G мрежи. Докато миналогодишният Snapdragon 865 наруши традицията, като изисква отделно разположен модемен чип, Snapdragon 888 връща напълно интегрирания 5G модем и RF предната част. Резултатът ще бъде по-тънки телефони с повече място за други критични компоненти като батерии. Това също ще помогне за намаляване на разходите и ще даде по-дълъг живот на батерията.

Според анализатора на Techanlysis Research Боб О'Донъл, "Той ви предоставя всичко необходимо в един пакет и теоретично прави дизайна на телефона по-лесен, по-евтин и просто по-добре интегриран."

С увеличените скорости на комуникация между 10 и 100 пъти по-високи от сегашните 4G скорости, 5G ще донесе подобрения в телеконференциите, усъвършенстваните приложения за добавена реалност и игрите.

Модемът X60 постига скорост на сваляне до 7,5 Gbps и скорост на качване до 3 Gbps.

Една прогноза за използването на 5G предполага 218 милиона абонамента за 5G в целия свят до края на тази година. Процесорите Snapdragon захранват смартфони от компютърни и телекомуникационни гиганти, включително Samsung, OnePlus, Sony LG, Asus и Lenovo.

Qualcomm съобщи, че преработеният му процесор Hexagon в Snapdragon 888, ще позволи почти два пъти по-високи скорости на работа  от Snapdragon 865. Новият 888 може да достигне 26 TOPS (трилион операции в секунда). Това ще проправи пътя за създаване на иновативни и по-мощни програми за ИИ.

Snapdragon също предлага драматичен напредък на фотографските възможности. Той позволява заснемането на 120 12-мегапикселови снимки в секунда, със скорост на трансфер от 2,7 гигапиксела в секунда. Това е 35% увеличение на скоростта спрямо предишния процесор. В смартфоните непрекъснато навлизат в по-бързи и по-креативни фотографски ефекти като заснемане на бавно движение, подобрени изображения с висок динамичен обхват и видеозаснемане от няколко камери, а Snapdragon 888 може да ускори постепенното преминаване от професионални 35-милиметрови камери към мобилни устойства.

В публикация в блога на Qualcomm тази седмица се казва: "Snapdragon 888 ще утрои бъдещето на изчислителната фотография и ще превърне смартфоните в камери с професионално качество."
 
Системата за последователно номериране на Qualcomm за процесорите от висок клас от последните години - Snapdragon 835, 845, 855, 865 - беше прекъсната за 888. Номерът се разглежда като намигване към китайската общност, която смята 8 за щастливо число, а няколко осмици за още по-късметлийски. Китайската дума за 8 звучи като "просперирай". Тази вяра е толкова силна, че през 2003 г. Sichuan Airlines плати повече от четвърт милион долара за закупуване на телефонния номер +86 28 8888 8888.

Qualcomm, базирана в Сан Диего, несъмнено е наясно, че най-яростният й конкурент е Huawei Technologies, базиран в Китай мултинационален технологичен гигант, и че търканията между Китай и Съединените щати се засилиха по време на търговски спорове по време на администрацията на Тръмп.

Новият 888 трябва да се появи на първите модели смартфони през март 2021 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини