Четири диви прасета с Африканска чума в Хасковско

Четири нови случая на Африканска чума по свинете са регистрирани в Хасковска област през ноември, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Четири позитивни проби на отстреляни диви прасета, бяха регистрирани в Хасковско и за октомври.

Първото чумно огнище през 2020 година, което беше открито в региона през февруари, бе в землището на тополовградското село Планинци.

Дивите прасета са инкубатор за болестта и чрез тях тя се прехвърля в промишлените свинеферми и по-малките стопанства. Затова да се спазват набелязаните от властите биомерки за дезинфекция и наблюдения на местата, където се отглеждат прасета, е от изключителна важност, предупреждават ветеринарите. 

Общо позитивните проби за АЧС в страната през изминалия месец са 31.

В системата на БАБХ за контрол и изследване - Модул „Лов”, са въведени общо 3 479 проби за изпитване за вируса.

Освен в Хасковско, положителни случаи са констатирани и в областите  Видин, Габрово, Бургас, София-град, Стара Загора и Ямбол, където са най-много -19 от регистрираните проби .

Месото от дивите свине задължително се изследва и за Трихинелоза. През месец ноември са констатирани 25 положителни проби от въведените 2 380.

 61 проби са били негодни за изследване, за което подателите им са уведомени чрез Модула.

От БАБХ призовават ловците за повишено внимание при вземане на проби за Трихинелоза и напомнят, че  количеството на материала, правилното му съхранение и транспортиране са от ключово значение за изпитването им.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Д-
    д-р Бостанджиев
    5 0
    20:40, 4 дек 2020
    Да му мислят ловците защото щама на африканската чума се кръстосва с covid 19 .
  • 2
    Ен
    Енн
    0 0
    09:35, 5 дек 2020
    Да не ги ядете тия свине.
    Давайте ги за тестване.
Последни новини