Трагедия! Баща на две деца загина по пътя за Мугла /обновена/

Изображение 1 от 2

    Трагедия покоси Смолян и село Мугла. 41-годишен баща на две малки момчета бе открит в пропаст по пътя за Мугла. Той излетял с джипа си в близо 70-метрова пропаст в района на връх "Новак". В неделя вечер Радослав Кандуров тръгнал от Смолян към селото, но така и не пристигнал. Приятелите му се притеснели и започнали да го търсят. Открили го едва сутринта. Днес от полицията уточниха, че сигналът за инцидента е получен чрез тел.112 вчера сутринта. При управление на лек автомобил марка и модел "Опел Фронтера" със смолянска регистрация, в посока на движение към с. Мугла, водачът губи контрол над автомобила, в следствие на което автомобилът излиза от пътя в ляво и се преобръща около 70 м по склона. При катастрофата е загинал водачът на автомобила. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при ОДМВР и РУ-Смолян, както и от екип на РСПБЗН – Смолян. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство. Причините за инцидента са в процес на изясняване. Работата по случая продължава.  
    Мястото, от което е пропаднал джипа, е необезопасено. Всъщност целият път до селото е като за рали в надпревара със смъртта. СмолянБГвести и еТВ многократно от години разказвахме и показвахме опасния път. Жителите на селото засипваха местната власт с молби и жалби да обезопасят пътя. Отговорът винаги беше един и същ "пари няма". От няколко години се чакат да се изградят прословутите дървени мостове от девинската страна на селото. Хората казваха, че им обещавали, че ги увещавали, че финансиране е намерено, но така и "високоинженерните" мостове не се построени. А всеки пътуващ по пътя за Мугла може само да се моли, че ще мине жив и здрав. Да се моли  да се отърве само със счупена предница или друга щета по колата. Хората от селото от години разказват как не един и двама са се отървавали на косъм от това да не пропаднат в някоя от урвите в каньона. Показвахме ви потресаващи разкази на шофьорите на мугленската УАЗ-ка, които споделяха, че особено след дъжд или сняг си е чисто тото дали ще оцелееш по този път. Само преди около  месец мугленци внесоха поредната си подписка за пътя в Община Смолян. 

    Трудно може да се каже, че 17- километровата отсечка до там е път. Дупките с годините са се превърнали в кратери, ями завземат асфалта, на много места пътят пропада в стръмното дере. Дори през лятото е трудно за джипове, пък през зимата "косата да ти настръхне", казват мугленци. Тук всеки един от стотината жители може да разказва с часове истории от неволите си по пътя. За това как закъсвали в преспи сняг, как ходили километри пеш да търсят помощ, защото и обхват на мобилните оператори няма никъде по пътя.Пътна помощ вече отказва да идва до Мугла, не искат и те си чупят колите, казва с тъга кметицата на селото Даниела Кубинска. Жената допълва, че не минава седмица, през която да не ходи в Общината в Смолян и да пита кога ще се запълнят поне дупките. За цялостен ремонт е ясно, че няма пари, но поне с фрезован асфалт и отпадък от други ремонти да запълнят най-лошите участъци“, реди още Кубинска. От смолянската управа й обещали, че ще пратят машини и хора да позакърпят... но до днес всичко си остава само на думи и обещания. Такива обещания в селото получават от 20 години от всички общински кметове преди изборите. Ремонт обаче направила управата на Николай Мелемов и то до “Герзовица“.“Държавата отпусна парите, ама те си го направиха до там, за да им минават по-лесно камионите до сметището. Пък нас кучета ни яли. Не вярваме на никой вече, няма бели, червени, сини, мои и твои. С какви очи идват преди избори и лъжат, то не един, два, три пъти. Кой ли не ни лъга двайсет години“, гневи се Веселина Павлова. “Ама ние сме си виновни, че им вярвахме. Преди години казаха - пускаме багери от Смолянска и Тешелска страна, в замяна ще вземем вода от Мугла за Пампорово. Не трябваше да им я даваме водата, докато не пуснат пътя. Дора Янкова и тя колко обещаваше тогава, ама и до днес багери не видяхаме“, спомня си още Веселина.

    Хората предупреждаваха, че е въпрос на време да се случи трагедия. Предупреждаваха, но никой не ги чу. Казваха, че не искат магистрала. Молеха за изрезки от фрезован асфалт, че да се напълнят кратерите по пътя. Молеха поне там, където се свлича, пътят да се обезопаси. Това така и не се случи. И сега всички си задават въпроса, ако някой беше направил поне това, щеше ли Ради да има шанс да се прибере и да прегърне синовете си...  

    СмолянБгвести изказва съболезнования на близките!

    Анелия Веселинова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини