Нулев напредък, единодушна българо-македонска историческа комисия

Председателите на Смесената българо-македонска историческа комисия Драги Георгиев и Ангел Димитров на днешната видеоконференция се съгласиха само по един въпрос - че напредъкът е равен на нула, съобщава скопската телевизия Канал 5.

Главен препъникамък е било определението "македонски" в протоколите, които трябвало да бъдат подписани. Георгиев поясни, че българската страна на последните няколко кръга от разговорите е настоявала да се ограничи употребата на термина "македонски", тълкувайки различно Преспанското споразумение. Такъв принцип за подписване на протоколите бил неприемлив за македонската страна.

Без резултат завършил и въпросът за цар Самуил, който се изучава в македонските учебници по история за седми клас. Българската страна настоявала да се води изключително като личност на някогашното българско царство, отхвърляйки идеята за "мултиперспективност" в учебниците.
Георгиев каза, че тези дни отново ще се разговаря в по-тесен формат.

Това беше 11-тата и последна среща на комисията за тази година. За следващата се предвиждат още 5 срещи, посочи Канал 5.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини