Заев: Македонската идентичност не подлежи на преговаряне

Ще продължим да правим приятелски стъпки към добросъседски отношения с България, но в никакъв случай на цената на загубата на достойнството си като говорещи македонски език македонци, заяви в интервю пред радио "Канал 77" премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, предаде МИА.

Заев повтори, че македонската идентичност не подлежи на преговаряне.

"Разбирам гражданите и техните реакции, но лидерите са тук, за да решават затрудненията. Аз правя приятелски стъпки към по-добри перспективи. В нашия случай - европейски перспективи и бъдеще", допълни той.

Заев каза, че каналите за комуникация между България и Северна Македония остават отворени и се водят интензивни дискусии за преодоляване на пречките за приемането на преговорната рамка с ЕС.

"Ние говорим за речта на омразата. Говорим за Договора (за приятелство) и за пътната карта за прилагането му. Трябва да постигнем повече и по отношение на икономическото сътрудничество", заяви премиерът на Северна Македония. Той каза, че компании от Северна Македония са инвестирали в български компании, както и 13 български компании са инвестирали в македонския бизнес, включително в енергийния сектор. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини