Учители анализрат обстановката в България - не отваряйте училищата след 4-ти януари

Изображение 1 от 2

    Учители, обединени във фейсбук група "Учители за безопасно образование или ДО", явно на база направени от тях анализи, са стигнали до заключение, че училищата в България не трябва да бъдат отваряни в началото на другата година.

    Модератор на групата е публикувал отворено писмо с тяхната позиция и мнение за разпространението на заразата от Коронавирус в България, адресирано до министър-председателя, с копие до Народното събрание и министрите на здравеопазването и образованието.

    В писмото, изразяващо позицията на фейсбук-групата, в която има около 3 000 профила, настояват учениците да продължат своето обучение в електронна среда и след 04.01.2021 г., без крайна дата, когато да бъде възстановен нормалния и пълноценен учебен процес, а до успокояване на епидемиологичната обстановка. Според коментари в групата се вижда мнение на учители, че отварянето на училищата трябва да се случи месец май догодина, когато обстановката ще бъде по-спокойна.

    Според писмото, данните от PСR тестовете в България са колебливи, поради което учителите смятат, че все още епидемията в страната не е овладяна.

    Бърз преглед в групата показва, че основната тема в групата е затварянето на училищата и това учителите да нямат жив контакт с учениците си, за да се предпазят от заразата, колко е опасно да се посещава училище по време на епидемия и др.. Примерно под пост със заглавие - Проучване: 54% от хората искат отваряне на училищата! се срещат коментари като : Против! И защо все родителите биват питани, а не нас, учителите?

    Впечатление прави, че не открихме теми за качеството на образованието, как учениците да бъдат стимулирани да се обучават сами в къщи, какъв ще е резултатът от този вид обучение, дали учениците ще получат качествено образование, дали ще могат да приключат учебната годината нормално. Или теми като как да се справят родителите с обучението на децата в началните класове у дома, кога родителите ще могат да се завърнат на работа или др. подобни.

    Ето и отвореното писмо:

    ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    КОПИЕ ДО:
    МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    КОПИЕ ДО :
    НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    КОПИЕ ДО :
    ПРОФ.Д.Р. КОСТАДИН АНГЕЛОВ
    МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
    КОПИЕ ДО:
    Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
    МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО
    ПИСМО ЗА ПОДКРЕПА
    ОТ НЕФОРМАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ „УЧИТЕЛИ ЗА БЕЗОПАСНО ОБРАЗОВАНИЕ“
    Г-н Министър Председател,
    Ние, неформално обединение „Учители за безопасно образование“, изразяваме категоричната си подкрепа към противоепидемичните мерки, въведени от правителството. Смятаме, че те трябва да бъдат продължени в пълната им цялост и след 21.12.2020 г. Налагането на рестриктивни мерки във всяка една от сферите, в които са в момента, би спомогнало до овладяване на епидемията.
    Колебливите данни от ПСР тестовете, както и това, че антигенните тестове не се признават в официалната статистика, ни показват, че все още епидемията не е овладяна.
    Натовареността в лечебните заведения е изключително висока, както и броят на починалите.
    Настояваме училищата да продължат своето обучение в електронна среда и след 04.01.2021 г. до успокояване на епидемиологичната обстановка.
    Всички български граждани, само дисциплинирани и обединени, може да преминем през този тежък период на изпитания.
    НЕФОРМАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ
    „УЧИТЕЛИ ЗА БЕЗОПАСНО ОБРАЗОВАНИЕ“

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ро
      Родител
      10 -5
      17:48, 16 дек 2020
      Много удобно им дойде на учителите да си седят в къщи явно, но за учениците и тяхното образование май не се замислиха или пък за родителите, които останаха без работа, защото никой работодател не иска да наеме майка с дете до 15 години от март насам или да бяха помислили за тези, които са в неплатен отпуск и са без доходи за да могат да гледат и обучават децата вместо всеотдайните просветители. Някак си обществото се раздели на 2, държавни служители за които вируса е много страшен и ще измрът ако идат на работа и по дбре държавата да ги издържа а те да си останав къщи и останалия народ, който иска да се върне на работа за да се препитава и да внася данъци за да може държавните служители да си получават заплатите и бонусите.
    • 2
      Не
      не ми е нещо ясно!
      4 -7
      19:51, 16 дек 2020
      Уважаеми родител - в кой закон е записано, че училището е ИНСТИТУЦИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА! Аз такъв закон не знам! След като твърдиш, че на учителите им изнасяло и им било удобно да има епидемия, излиза че на вас родителите не ви изнася да има едидемия! Защото няма кой да ви гледа децата! Май изобщо не става въпрос за обучение, а за целодневно отглеждане на топло, с хранене и различане на дечицата, а пък ако някой им напише и домашните - още по-добре! Къде остават вашите родителски задължения относно възпитанието? Те започват от раждането и първите седем години са най-важни! Изцяло ваша отговорност е! Изнася ли ви да умират учители? Като вземат да се свършат учителите, дори и без пандемия кой ще ви отглежда децата все пак?
      • Ро
        Родител
        6 -2
        20:51, 16 дек 2020
        Нека ви го разесня щом не разбирате и да спрете да спекулирате и да се самосъжалявате. 1во явно вие и вашата професионална изява стига до там, че да се самоупределяте като детегледачка /сигурно сте учител по музика, рисуване или на занималня/родителите искаме качественно образование за децата си, което вие е трудно да постигнете в нормални условие, а онлайн е абсурдно особено за по малките. 2ро до днешна дата има починали 66 учителя от 85 000 такива в страната, но останалите починали до днешна дата са 6005 души, сигурен съм и че като “детегледачка” можете да пресметнете какъв е процента от общо починалите и от общо всички учители в страната. Ако можете да анализирате информацията която ви давам сам/а ще изтриете поста си. Опитвам се да уважавам професията и хората в образованието, но с подобни егоистични изказвания ме отказвате от това. По вашата логика в къщи трябва да се приберат и лекари и медицински персонат, защото могат и те онлайн да назначават лечение и да ви кажат какво да пиете, а болниците са се привърнали в санаториуми за отдих. Свалям шапка на тези които приемат професията си като призвание, но вие сте от тези които само ходят на работа за да си вземат заплатата.
    • 3
      Зз
      ззззззззззззззззз
      3 -5
      19:52, 16 дек 2020
      Уважаеми родител - в кой закон е записано, че училището е ИНСТИТУЦИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА! Аз такъв закон не знам! След като твърдиш, че на учителите им изнасяло и им било удобно да има епидемия, излиза че на вас родителите не ви изнася да има едидемия! Защото няма кой да ви гледа децата! Май изобщо не става въпрос за обучение, а за целодневно отглеждане на топло, с хранене и различане на дечицата, а пък ако някой им напише и домашните - още по-добре! Къде остават вашите родителски задължения относно възпитанието? Те започват от раждането и първите седем години са най-важни! Изцяло ваша отговорност е! Изнася ли ви да умират учители? Като вземат да се свършат учителите, дори и без пандемия кой ще ви отглежда децата все пак?
    • 4
      Па
      парламентарно питане
      2 -4
      19:55, 16 дек 2020
      Искамо тговор от министър Вълчев конкретен - кой ще отглежда детето на починала учителка от Баня, вече кръгъл сирак, с починал преди седем години баща! Как министър Вълчев ти осигури безопасни условия за труд на починалата? Как всички твои експерти от МОН, по регионалните инспекторати в страна и директорките на училища, осигуряват безопасни условия за труд за учители и останалите служители по училищата!
      • Ро
        Родител
        5 -2
        21:13, 16 дек 2020
        Абе хора, защо мислите че само това дете е останало сирак, министъра не е виновен за вируса, вие как така решихте че покойната учителка се е заразила на работа, а не от детето си, от продавачката в магазина, роднина или приятел, престанете да изопачавате нещата. Дали ако починалата беше фризьорка нямаше да я сподели същата участ?
    • 5
      Ве
      Вени
      5 -2
      21:24, 16 дек 2020
      Съчувствам на детето и на роднините на починалата учителка, но ми писна да слушам и чета как учители пълнят ефира с това колко са страшни нашите деца и как щели да ги заразят и убият! Заразата е на всякъде децата са най-малко вероятния разпространител. Имам познати учителки, които ходиха по обучения и симпозиуми в хотели за по няколко дни по време на пандемия, ходиха и по почивки и дори извън страната на курсове по разни екзотични дестинации, защо не се затвориха в домовете си като толкова ги е страх. С какво училището е по опасно от магазина през който ежедневно минават хиляди хора и се пипат стоки и пари?
    • 6
      Да
      да ама не
      3 -5
      22:05, 16 дек 2020
      Защото драга Вени, в магазина доката пазаруваш не прекарваш повече от 30 минути. В затворената класна стая по повече от осем часа прекарват между 20 и тридесет човека - повечето са учениците! Вие спрете да спекулирате, че учителите не работели и не си вземали часовете. Училището започва от 8.00 и завършва често дори след 17.00 защото родители, не идват да си вземат децата на време! Което значи, че учителите стават рано - още в 6 сутринта, и започват деня в 8.00, докато вие още си пиете кафето до 8.30! А учителите нямат ли деца, които да приберат от някъде също навреме!
      • Ве
        Вени
        6 0
        00:20, 17 дек 2020
        Аз нямах в предвид да влезеш в магазина и да си купиш хляб, а персонала в магазина изкарващ по 10 часа на касата например и от там минават стотици хора.
        И хайде не ми говорете пълни глупости за работното време на учителите, кой учител седи повече от 5 часа на работа, в 5 часа се вземат деца от занималня, които са с втори учител за деня по занималня други се е прибрал още в 13 часа в дома си, на вас работното ви време е максимум 6 часа, а не каро на касиерката в магазина по 10 часа. Вие пак сте унеправдани да не споменаваме отпуските ви и допълнителните пари които получавате над заплатите си, но това не е темата, темата е че всички сфери на живота са уязвими от заразата и не знаеш откъде ще ти дойде, училищата не са по опасни от магазините, фабриките, градския транспорт и още много дейности, така че нямате никакво основание да ревете колко е страшно при вас, вероятно сте прочели статистиката по горе че има починали 66 души от сферата на образуванието, но това не означава че са се заразили в училище, сигурна съм че има повече починали шофьори на автобуси от учители!
    • 7
      Ко
      който иска да мие чинии....
      1 -7
      22:15, 16 дек 2020
      Всички вие родители с претенции - защо си мислите,... Виж коментара
      • Ро
        Родител
        6 0
        00:27, 17 дек 2020
        Не, неразбираме от преподаване, това е ваша работа за това сте учили и това сте избрали да работите, а ние родителите трябва да ходим на работа за да внасяме данъци от където да ви се плаща за да обучавате нашите деца качествено!
        И да, търсим друг да свърши нашата работа в обучението на децата ни защото ние не сме подготвени за това, и а още много сфери на живота в които хората се трудят, това е вашата и си върнете работат. Защото ако хората се приберат, няма да имате ток, вода, гориво, храна и книги и учебници дори, така че всеки да си знае работата.
    • 8
      Ло
      Лошо бати Гошо
      3 0
      10:26, 17 дек 2020
      Много грозни и упрекващи изказвания от учители, това не ви прави чест и срива доверието и уважението във вас
    Последни новини