Американският конгрес отложи шътдауна с 24 часа

Палатата на представителите - долната камара на американския Конгрес - гласува късно снощи с 329 гласа срещу 65 да бъде продължено финансирането на федералното правителство с още едно денонощие - до 21 декември включително, предаде Ройтерс.

Само час по-късно същото направи и Сенатът, където законопроектът бе веднага изпратен за спешно утвърждаване. Гласуването в Сената бе предавано на живо по правителствения телевизионен канал. Сега документът отива за подпис от президента Доналд Тръмп.

Това ще даде възможност на законодателите да имат време да одобрят пакета от помощи и спасителни мерки за икономиката, изпаднала в дълбока криза заради пандемията от Ковид-19.
Срокът на действие на предходната резолюция за финансиране на дейността на държавните учреждения изтича в 7 ч по Гринуич тази сутрин. Ако продължението не беше утвърдено, страната се изправяше пред ново спиране на работата на правителството, и на държавните служители щеше да се наложи да излязат в принудителен отпуск за 35 дни.

Тъй като американските законодатели не успяха до 1 октомври, когато в САЩ започва 2021 финансова година, да утвърдят пълноценен бюджет, то сега финансирането на федералните учреждения се осигурява с няколко поредни резолюции.

Приемането на пакета от мерки за стимулиране на икономиката, одобрен късно снощи след дълги пазарлъци между двете партии в Конгреса, включва и пакет законопроекти за финансиране на работата на правителството през 2021 финансова година в размер на 1,4 трилиона долара.

Очаква се законодателите от двете камари да одобрят двата документа по-късно днес.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини