Отдаваме почит на Свети Стефан - първият мъченик за христовата вяра

Днес православната църква почита Свети Стефан - първомъченик за христовата вяра. Денят му се чества винаги на 27 декември - третият ден след Рождество. Според краткото животоописание, след възнесението на Господа, Стефан е поставен за дякон, първи сред седмината, обслужвали вярващите при устройването на Йерусалимската църква, затова е и архидякон. Усърден в служението, той е първият мъченик за Христа. В защита на вярата, при спор с еврейските първенци, бил изправен на съд пред Синедриона, осъден и убит с камъни в 37 година. Преди да издъхне Св. Стефан коленичи и се обръща към небето с думите: "Господи, не им зачитай този грях!". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити чрез видение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.
Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава "венец". Единствената в света желязна църква, българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан.
На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шона.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини