Растенията също се делят на "сови" и "чучулиги"

Британски учени са установили, че растенията имат сходни циркадни ритми с хората и подобно на тях могат да бъдат разделени на "сови и чучулиги", съобщи РИА Новости, позовавайки се на публикация в списание Plant, Cell and Environment.

Резултатите от изследването ще помогнат на специалистите да разберат каква генетична основа може да бъде променена, за да се настрои растението към различен биологичен ритъм.

Подобна информация ще бъдат особено полезна в селското стопанство при подбор и отглеждане на различни култури, както за контролиране на цъфтежа им и прибиране на реколтата.

Всяко човешко тяло има вграден молекулярен "часовник", свързан с производството на определени хормони по време на сън и бодърстване. Тези периоди са известни като циркадни ритми.

За целите на настоящото проучване са избрани растения от Швеция, тъй като в страната се отчитат екстремни колебания в дневните температури. Изучавайки 191 сорта от семейството на зелето, учените са установили, че те имат сходни циркадни ритми с хората.

За растенията, спадащи към хронотипа "сова", денят започва около обяд. Те са активни до късно през нощта. При "чучулите", които се будят около 5-6 часа сутринта, спадът на активността и заспиването настъпват около 20-21 часа. Въпреки че при повечето растения не се наблюдават междинни стойности, междинният хронотип е наречен "гълъб".

Според изследователите тази разлика се определя само от два нуклеотида на гена COR28. Преди това този ген е бил известен като важен регулатор на растителните циркадни ритми. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини