Какво всъщност не достига на организма...

Рекламите на всевъзможни хранителни добавки понякога обещават изцеляване от всякакви болести, а същевременно - вечна младост и красота. Но съществуват ли научни доказателства за тяхната ефективност. 

На този въпрос са се опитали да отговорят учени от САЩ, цитирани от изданието Today`s Diet&Nutrition. Специалистите са провели поредица изследвания, за да сравнят реалното действие на хранителните добавки с това, което обещава тяхната реклама. Ето и някои резултати:

• Фолиева киселина и риск от счупване на шийката на бедрената става. Този риск е особено голям при хора, прекарали инсулт. Пациентите, участвали в едно от изследванията, са получавали по 500 мкг фолиева киселина и 1500 мкг витамин В12. Резултатите показват, че при тях наистина по-рядко са наблюдавани счупвания на бедрената става. Това означава, че хлябът, обогатен с фолати, и зеленчуците със зелен цвят ни защитават от възможните счупвания. Специалистите препоръчват също, ако сте над 50-годишна възраст, да приемате допълнително и витамин В12 и фолиева киселина (на практика витамин В9).

• Калций и витамин D. Всички са чували колко полезен е калцият за костите. Учените твърдят, че приемането на 700-800 МЕ витамин D плюс 500-1200 мг калций дневно намаляват риска от счупвания на бедрото. Ако приемате калций, избирайте и препарати, съдържащи витамин D. Резултатите от други изследвания показват, че калцият и витамин D намаляват риска от рак на червата. Последното обаче все още не се счита за напълно доказано.

• Витамин Е, сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Две големи изследвания не успяха да докажат ползата от витамин Е за предотвратяване на тези заболявания. Така че не си струва да очакваме витамин Е да ни предпази от инфаркт или рак. Той обаче следва да присъства в приеманите комбинации от антиоксиданти – най-често заедно с витамините А и С.

• Женшен и настинка. Всеки човек се надява да намери "своето" лекарство против настинка. Смята се, че женшенът укрепва имунитета. В едно от последните изследвания доброволци са приемали ежедневно по 400 мг женшен в период на чести остри вирусни инфекции и при тях наистина по-рядко са били наблюдавани настинки и повишаване на температурата. Това означава, че приемането на женшен може да ни предпази от по-тежки последици в резултат на остри вирусни инфекции.

• Хитозан и намаляване на теглото. Рекламите на този продукт често ни убеждават, че можем да се избавим от мазнините като приемаме таблетки, съдържащи хитозан, който не позволявал на мазнините да се усвоят от храносмилателния тракт. Но резултатите от няколко последни изследвания доказват, че това изобщо не е вярно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини