Защо северният елен Рудолф е без рога?

Изображение 1 от 2

    Знаете ли къде може да се види истински северен елен. Във фермата "Санта Клаус" на връх Рожен, естествено. Приключенците от групата "Приключения по Арда" го посетиха малко преди Коледа. И бяха изненадани, че северният елен Рудолф е без рога. Защо ли? Отговорът им даде собственикът на елена и фермата Драгни Георгиев. "Когато го посетихме се изненадахме, че няма рога. Драгни ни обясни, че по това време на годината мъжките елени нямат рога, за разлика от женските. Видът северен елен е единственият, при който и мъжките и женските елени имат рога. Тъй като женските носят малките си през зимата, запазват рогата си до пролетта, за да си осигурят защита", това пишат приключенците в страницата си.

    Рудолф е осъществената детска мечта за собственика си Драгни Георгиев. Преди няколко години Драгни стигнал до Лапландия и докарал в България 8 северни елена. По лоши стечения на обстоятелствата, днес Рудолф е сам, но не може да се оплаче от липсва внимание. Собственикът му планира скоро да пътува пак до Лапландия, за да му осигури компания. А Рудолф посреща гости и дори позволява да го нахранят с любимите му лишеи. Ако искате и вие да го посетите, фермата „Санта Клаус“ се намира по пътя за Роженската обсерватория.
    Домакините ще ви посрещнат и ще ви разкажат много интересни факти за северните елени. А аз, тъй като вече познавам Рудолф и Драгни, си позволявам да ползвам снимките, направени от приключенците, с които сме приятели.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини